Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

*Δελτίου Τύπου για Ημερίδα HORIZON 2020

 Η Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Γραφείο Υποστήριξης Έρευνας και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων και το τμήμα Enterprise Europe Network–Hellas  του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος πραγματοποίησαν ημερίδα με θέμα "Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας ως Εργαλεία Αξιοποίησης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων - Εξειδίκευση στο Πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων HORIZON 2020" 
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης-Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τονίζοντας  την ανάγκη ύπαρξης οράματος και στρατηγικής για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας. Ο κ. Μαμούρης τόνισε ότι τα Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας αποτελούν σημαντικό θέμα για τους ερευνητές και για το Πανεπιστήμιο τόσο στο πλαίσιο των Ερευνητικών Προγραμμάτων του HORIZON 2020 καθώς και στο επίπεδο  αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Ιδρύματος. Επίσης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Δικτύου EEN-Hellas και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος για την μέχρι τώρα ιδιαίτερα αποτελεσματική συνεργασία τους με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια η κ. Στέλλα Βαϊνά – Υπεύθυνη ΣΒΘΚΕ/Enterprise Europe Network – Hellas  τόνισε την σπουδαιότητα που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην κατοχύρωση όσο και στην αξιοποίησης των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα η Δρ. Ευφημία Παναγιωτίδου ανέπτυξε το θέμα της Διαχείρισης Διανοητικής Ιδιοκτησίας – «IPR Managment» απαντώντας ερωτήματα του τύπου :

  • Πότε το ερευνητικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι εφεύρεση / πότε όχι 
  • Πότε ζητείται γι’ αυτό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας 
  • Πότε δεν ζητείται Δίπλωμα και αξιοποιείται ως Secret Know-How formula
  • Τι πρέπει να προσέξει γενικά ο εφευρέτης ερευνητής.

Εστιάζοντας στις διαδικασίες αίτησης/απονομής Διπλώματος στον ΟΒΙ και διεθνώς. 

Στη συνέχεια ο κ. Χρήστος Πούλιος - νομικός σύμβουλος, ανέπτυξε το Θέμα των Εμπορικών σημάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και τα οφέλη της καταχώρισης (κοινοτικού) σήματος, αναφερόμενος στην σχετική νομοθεσία και τις διαδικασίες 

Ο Δρ. Θωμάς Θωμαΐδης στέλεχος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέπτυξε θέματα σχετικά με την εμπορική αξιοποίηση της εφεύρεσης (Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας ή Secret Know-How formula), Ίδρυση εταιρίας Spin-Off και σχετική νομοθεσία, δικαιώματα ερευνητών / ιδρύματος, νομοθεσία, συμφωνητικά, καλή πρακτική. 
Η κ. Γιόλα Φράγκου υπεύθυνη Πληροφόρησης του ΣΒΘΚΕ/Enterprise Europe Network-Hellas ανέπτυξε τη συμβολή του Enterprise Europe Network, ως καλής πρακτικής, στην κατεύθυνση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επιχειρήσεις στο πλαίσιο τoυ Horizon 2020. Η κα Φράγκου παρουσίασε επιτυχημένες πρακτικές συνεργασιών, επιχειρήσεων με ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα υπήρξαν ελήφθησαν 38 αιτήματα από ερευνητές του ΠΘ από τις σχολές-τμήματα: Κτηνιατρικής, Γεωπονίας, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ιατρικής, Βιοτεχνολογίας , Φαρμακολογίας, Φυσιολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής.

Τον συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε η Επιτροπής Ερευνών -- Γραφείο Υποστήριξης Έρευνας και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων .

Ετικέτες