Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός6459
Τίτλος ΈργουΠαρακολούθηση εφοδιαστικής αλυσίδας και διαδικασίας παραγωγής διατροφικών προϊόντων με την χρήση της τεχνολογία blockchain [ΣΤΕΡ1-0024513]
MIS5056119
Επιστ. Υπεύθυνος Σπαθούλας Γεώργιος
Προϋπ/σμός133.714,52 €
ΤμήμαΤμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική
Φορέας Χρημ/σηςΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020
Αρχή 2020-03-16
Τέλος2024-07-31
ΠεριγραφήΤο έργο αφορά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας παραγωγής διατροφικών προϊόντων με την χρήση της τεχνολογίας blockchain. Τόσο η αλυσίδα εφοδιασμού, όσο και το τελικό στάδιο επεξεργασίας έχουν καταλυτική επιρροή στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Στην διαδικασία παραγωγής εμπλέκονται παραγωγοί, μεσάζοντες και μεταποιητικές μονάδες που πολλές φορές δρουν ωφελιμιστικά (και ενίοτε ανταγωνιστικά μεταξύ τους), οπότε η δημιουργία ενός κοινού συστήματος καταγραφής όλων των απαραίτητων παραμέτρων παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες. Το blockchain είναι μία καινοτόμος τεχνολογία, που επιτρέπει την ανάπτυξη συνεργατικών υπηρεσιών, μεταξύ ισότιμων κόμβων, χωρίς την χρήση ενός από αυτούς ως κεντρικού. Η ακεραιότητα των δεδομένων διασφαλίζεται από το ίδιο το πρωτόκολλο συνεργασίας και δεν απαιτείται οι κόμβοι να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο εκ των προτέρων. Το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα παρακολουθεί όλη την πορεία των συστατικών ενός διατροφικού προϊόντος, με την χρήση κινητών συσκευών. Έτσι θα πιστοποιείται η τοποθεσία παραγωγής των συστατικών, η διαχείρισή τους καθώς και η διακίνησή τους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Παράλληλα στο σύστημα θα καταγράφονται και δεδομένα σχετικά με την ποιότητα διαχείρισης στην τελική γραμμή παραγωγής του προϊόντος, κατά την διαδικασία επεξεργασίας/συσκευασίας του. Όλη αυτή η πληροφορία θα συνδέεται με τις συσκευασίες του προϊόντος, οι οποίες θα αναγνωρίζονται μοναδικά από τον καταναλωτή μέσω ειδικής σήμανσης. Ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να ανακαλεί όλη την σχετική με το προϊόν πληροφορία στο κινητό του, πριν προβεί στην αγορά του. Το σύστημα θα εφαρμοστεί σε μία πραγματική γραμμή παραγωγής συσκευασμένων προϊόντων διατροφής, με σκοπό την πλήρη τεχνοοικονομική αξιολόγησή του. Συγκεκριμένα, θα παρακολουθηθεί η διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος έτοιμης σαλάτας, καθώς για το συγκεκριμένο προϊόν η ποιότητα των συστατικών του καθώς και η διασφάλιση των απαιτούμενων πρακτικών κατά την παραγωγή του έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τελική του ποιότητα. Το προτεινόμενο σύστημα αφενός προσφέρει στον καταναλωτή σημαντική πληροφόρηση και δυνατότητα επιλογής του καλύτερου προϊόντος, ενώ αφετέρου δίνει την δυνατότητα σε εταιρείες, που επενδύουν σε ποιοτικές διαδικασίες παραγωγής, να αποκτήσουν ένα άμεσο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση
Αρ.Συνεδρίασης 9/20
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. Στερεά Ελλάδα 2014-2020
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΥΠΟΥΡΓΕΙΑ