Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός5955
Τίτλος ΈργουΔημιουργία βιολειτουργικών προϊόντων σοκολάτας με την προσθήκη, εγκλωβισμένων σε μικρογαλακτώ-ματα, εκχυλισμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έχουν παραχθεί με καινοτόμο τεχνολογία (βαθιά εύτηκτους διαλύτες)
MIS5030461
Επιστ. Υπεύθυνος ΛΑΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Προϋπ/σμός522.706,40 €
ΤμήμαΤεχνολογίας Τροφίμων
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ
Αρχή 2018-06-28
Τέλος2023-01-31
ΠεριγραφήΟ πλούτος της Ελληνικής χλωρίδας σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, πολλά από τα οποία είναι και ενδημικά, η ύπαρξη νέων φυτών που έχουν πλέον αρχίσει να καλλιεργούνται με επιτυχία και στην Ελλάδα (και έχουν σημαντικότατες δράσεις και οικονομικό ενδιαφέρον) καθώς και η σημαντική στροφή της βιομηχανίας τροφίμων στη χρήση φυσικών ουσιών αποτέλεσαν βασικούς μοχλούς για την διαμόρφωση της παρούσης ερευνητικής πρότασης. Το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει σαν στόχο να συζευχθούν σε ένα σύστημα οι θεραπευτικές ιδιότητες εκχυλισμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (που έχουν παραχθεί με καινοτόμα "πράσινη" τεχνολογία) και τα πλεονεκτήματα των ιδιοτήτων των φορέων εγκλωβισμού (μικρογαλακτώματα) με την τεχνολογία της σοκολάτας και των προϊόντων της. Στο πρώτο στάδιο του έργου, θα γίνει παραγωγή εκχυλισμάτων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά [κρόκος (Crocus sativus), φύλλα ελιάς (Olea europaea), άνθη σαμπούκου (Sambucus nigra), φύλλα Moringa oleifera και λυκίσκος (Hummulus lupulus)]. Τα εκχυλίσματα θα παραχθούν με μια καινοτόμο τεχνολογία που χρησιμοποιεί μια καινούρια τάξη "πράσινων" διαλυτών οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα όπως χαμηλό κόστος παρασκευής, είναι αναμίξιμοι με το νερό, έχουν αμελητέα τάση ατμών, δεν είναι αναφλέξιμοι, διαθέτουν χαμηλή τοξικότητα και υψηλά ποσοστά βιοαποικοδομησιμότητας, παρασκευάζονται εύκολα, απαιτούν μέτριες θερμοκρασίες παρασκευής και έχουν καλή διαλυτική ικανότητα. Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να εκχυλίσουν από τις πρώτες ύλες πολλαπλάσιες ποσότητες βιοδραστικών ενώσεων με πολύ μικρό σχετικά κόστος αλλά και πιο ήπιες συνθήκες. Ο έλεγχος ποιότητας των εκχυλισμάτων θα πραγματοποιηθεί με διάφορες μεθόδους (ολικές πολυφαινόλες, ολικά φλαβονοειδή, ολικές φλαβανόλες, αναγωγική ισχύς, απόσβεση ελεύθερων ριζών). Στο δεύτερο στάδιο του έργου, τα εκχυλίσματα αυτά προκειμένου να προστατευτούν από την επίδραση του περιβάλλοντος, να διατηρήσουν στο μέγιστο τη βιοδραστικότητά τους και να παραμείνουν στο προϊόν που θα προστεθούν χωρίς να διαχωρίζονται θα εγκλωβιστούν σε μικρογαλακτώματα. Θα γίνει μελέτη των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των παραχθέντων μικρογαλακτωμάτων (μελέτη σταθερότητας, μέτρηση μεγέθους των παραγόμενων εγκλείστων νανοσωματιδίων με κατάλληλες τεχνικές) όπως επίσης και μέτρηση του ποσοστού εγκλωβισμού και του ρυθμού αποδέσμευσης των εκχυλισμάτων από τα μικρογαλακτώματα. Στο τρίτο στάδιο του έργου θα παραχθούν προϊόντα σοκολάτας εμπλουτισμένα σε πρωτεΐνες και βιοδραστικά συστατικά που θα έχουν προετοιμαστεί όπως περιεγράφηκε παραπάνω. Τα προϊόντα σοκολάτας εκτός από την στερεή μορφή της κοινής "μπάρας" θα παρασκευαστούν και σε μορφή ροφήματος. Το ρόφημα αυτό θα παρασκευαστεί όχι μόνο στην γνωστή υγρή μορφή αλλά και σε μια νέα καινοτόμο μορφή πέρλας, δηλαδή διάφορες στερεές ή ημιστερεές μορφές οι οποίες θα έχουν μορφή σφαίρας με διάφορες διαμέτρους. Τέλος, θα παρασκευαστεί ένα καινοτόμο ρόφημα βασισμένο σε συστατικά της σοκολάτας και ενός τοπικού οινοπνευματώδους ποτού με ταυτόχρονη προσθήκη εκχυλισμάτων που θα προέρχονται από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με σκοπό τη δημιουργία ενός βιοδραστικού τροφίμου. Όλα τα παραπάνω προϊόντα θα δίνουν ένα αίσθημα ικανοποίησης κατά την κατανάλωση τους. Για αυτό το λόγο, πέρα από τις απαραίτητες διαθρεπτικές μελέτες αλλά και αναλύσεις που θα δείχνουν την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και λοιπά βιοενεργά συστατικά, θα πραγματοποιηθούν και οργανοληπτικοί έλεγχοι. Κατά τον σχεδιασμό και τη δημιουργία των προϊόντων θα ληφθεί πρόνοια ώστε να πληρούνται όλες οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί βιολειτουργικών τροφίμων. Επίσης, θα μελετηθεί η διάρκεια ζωής όλων των προϊόντων. Κατά την εξέλιξη των παραπάνω βημάτων θα δημιουργηθούν και οι απαραίτητες ετικέτες/επισημάνσεις και οι ισχυρισμοί υγείας. Η εταιρία με τη σειρά της θα δοκιμάσει τη δυνατότητα παραγωγής των προϊόντων που δημιουργήθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα (scale-up). Τέλος, θα γίνει κατοχύρωση των νέων προϊόντων με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και η εταιρία θ
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση 1
Αρ.Συνεδρίασης 4/19
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης 2023
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ