Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός6910
Τίτλος ΈργουΑνάδειξη οινικής ταυτότητας του νομού Δράμας μέσα από ολιστικό χαρακτηρισμό του φυσικού και μικροβιακού περιβάλλοντος (DRAMA_Terroir)
MIS5131395
Επιστ. Υπεύθυνος Καρπούζας Δημήτριος
Προϋπ/σμός143.152,08 €
ΤμήμαΤμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ
Αρχή 2021-07-29
Τέλος2023-11-28
ΠεριγραφήΣτόχος του προτεινόμενου έργου είναι ο πλήρης χαρακτηρισμός του ρόλου του αβιοτικού και του μικροβιακού terroir της οινοπαραγωγικής ζώνης Δράμας με στόχο την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας από τις κυριότερες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην περιοχή, τις λευκές ποικιλίες Sauvignon blanc και Ασύρτικο και τις ερυθρές Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και Merlot. Για το σκοπό αυτό θα γίνει συνδυασμός διαφορετικών επιστημονικών μεθοδολογιών σε δύο στάδια: α) σχεδίαση και υλοποίηση γεωγραφικής βάσης δεδομένων (ΓΒΔ) περιβαλλοντικών παραμέτρων με καθοριστική επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου, όπως παράμετροι αναγλύφου (κλίση, προσανατολισμός, κυρτότητα), εδαφολογικές παράμετροι (τύπος εδάφους, βάθος, οργανική ουσία, ανθρακικό ασβέστιο, ανόργανα θρεπτικά στοιχεία), κλιματικές παράμετροι (θερμοκρασία, βροχόπτωση, ηλιοφάνεια) και επεξεργασία με στόχο την αναγνώριση και διαμόρφωση ομοιογενών γεωγραφικών ζωνών, με σύγχρονες μεθόδους γεωχωρικής ανάλυσης προκειμένου να γίνει διάκριση των μονάδων terroir (ΜΤ) και β) ορισμός στις ΜΤ ενός πιλοτικού αμπελώνα ανά ποικιλία με στόχο την ολιστική αξιολόγηση του φυσικού (αβιοτικού) και του μικροβιακού terroir και την επίδρασή του στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών των σταφυλιών και των οίνων. Η αξιολόγηση του αβιοτικού περιβάλλοντος στις ΜΤ θα γίνει με εγκατάσταση δικτύων παρακολούθησης και καταγραφής μέσο- και μικρο -κλιματικών παραμέτρων για τον υπολογισμό βιοκλιματικών δεικτών με σημασία για την αμπελουργία (όπως δείκτης Winkler, δείκτης Huglin, δείκτης νυκτερινής θερμοκρασίας) και μελέτη του εδάφους με διενέργεια εδαφοτομών, λεπτομερών εδαφολογικών αναλύσεων και ισοτοπικής ανάλυσης ώστε να θα εκτιμηθούν οι ποιότητες εδάφους για την αμπελουργία (βάθος, υγρασία, γονιμότητα). Ο προσδιορισμός του προκαρυωτικού και ευκαρυωτικού μικροβιώματος της αμπέλου (φυλλόσφαιρας και καρπόσφαιρας) στις ΜΤ θα πραγματοποιηθεί με μεθόδους μαζικής αλληλούχισης επόμενης γενεάς ώστε να εντοπιστούν μικροοργανισμοί που αποτελούν το core microbiome ανά ποικιλία και πιλοτικό αμπελώνα και έχουν πιθανό ρόλο στα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης των πρέμνων και της ωρίμανσης των σταφυλιών. Η επαλήθευση και επικύρωση της μεθοδολογίας θα καταγραφεί με τη μέτρηση οικοφυσιολογικών και φαινολογικών παραμέτρων της αμπέλου (υδατικές σχέσεις, φωτοσυνθετικές παράμετροι, μικροκλίμα, αύξηση, φαινολογικά στάδια, παραγωγή) καθώς και παρακολούθηση κατά την περίοδο ωρίμανσης των κυριότερων ποιοτικών δεικτών στα σταφύλια ώστε να αξιολογηθεί το οινολογικό τους δυναμικό. Μία ποσότητα σταφυλιών από κάθε πιλοτικό αμπελώνα θα οινοποιηθεί υπό παρόμοιες συνθήκες με στόχο τον χαρακτηρισμό του αναλυτικού και οργανοληπτικού προφίλ και των αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων των παραγόμενων οίνων. Παράλληλα θα γίνει καταγραφή του μικροβιώματος κατά την πορεία της οινοποίησης με τη χρήση μεθόδων μαζικής αλληλούχισης και εντοπισμός των κυρίαρχων μικροοργανισμών και της μεταβολικής τους ικανότητας στις οινοποιήσεις ανά ποικιλία και ΜΤ. Τέλος με βάση τα δεδομένα του μικροβιώματος αμπέλου και οινοποίησης θα γίνει στοχευμένη απομόνωση, ταυτοποίηση και οινολογική αξιολόγηση αυτόχθονων ζυμομυκήτων και μηλογαλακτικών βακτηρίων από τις τοπικές ποικιλίες και ζώνες για τον εντοπισμό μικροοργανισμών του ενδογενούς μικροβιώματος που ενισχύουν τα ποιοτικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών οίνων. Για την ανάλυση των δεδομένων όλων των παραπάνω σταδίων θα χρησιμοποιηθούν μεθοδολογίες εξόρυξης δεδομένων με στατιστική ανάλυση και υπολογιστική νοημοσύνη για την βαθμολογία και κατάταξη των παραμέτρων που έχουν τη σημαντικότερη επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οίνων της περιοχής Δράμας. Τα ευρήματα της ολιστικής αυτής μελέτης θα αξιοποιηθούν για την βελτιστοποίηση των οινικών προϊόντων της Δράμας, μέσω αλλαγών και προσαρμογών της αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, παραγωγή νέων προϊόντων, αξιοποίηση των επιμέρους χαρακτηριστικών ανά ΜΤ και την επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας σε νέες περιοχές.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση
Αρ.Συνεδρίασης 16/2021
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ