Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός6578
Τίτλος ΈργουΑριστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της διάρκειας ζωής νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης με χρήση χρονοθερμοκρασιακών δεικτών, εδώδιμων φιλμ επικάλυψης και φυσικών αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών και σταθεροποιητικών ουσιών [ΔΜΡ1-0014002]
MIS5069226
Επιστ. Υπεύθυνος ΓΙΑΒΑΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Προϋπ/σμός0,00 €
ΤμήμαΤμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Φορέας Χρημ/σηςΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014-2020
Αρχή 2020-07-16
Τέλος2022-07-09
ΠεριγραφήΚατά τον 21ο αιώνα η δυτικές κοινωνίες έχοντας εν πολλοίς λύσει το πρόβλημα της επάρκειας φαγητού για τους πολίτες τους, στράφηκαν προς την βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων, την αριστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (οσμή, γεύση, υφή, εμφάνιση), την αύξηση της διατροφική τους αξίας, την ενημέρωση των καταναλωτών για την σύσταση και την ποιοτική στάθμη των τροφίμων και τη βελτίωση της ασφάλειας και διάρκειας ζωής τους. Οι απαιτητικοί πλέον καταναλωτές αναζητούν τρόφιμα όχι μόνο νόστιμα και ασφαλή, αλλά με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, χωρίς ίχνος αλλοίωσης ή ποιοτικής υποβάθμισης, με αυξημένη διάρκεια ζωής και με χρήση κατά το δυνατόν ελάχιστων συνθετικών προσθέτων συντηρητικών και χρήση κατά προτίμηση φυσικών συστατικών. Για την εταιρία ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ ΑΒΕΕ από το σύνολο των παραπόνων που γίνονται στην εταιρεία ένα ποσοστό της τάξεως του 27% αφορά τα αλλοιωμένα προϊόντα, παρόλο που η εταιρία είναι αφοσιωμένη στην παραγωγή ποιοτικών τροφίμων. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι περίπου 1 στις 3 περιπτώσεις παραπόνων αφορούν αλλοιωμένα τρόφιμα, είτε λόγω μικροβιακής αλλοίωσης, είτε λόγω υποβάθμισης της γεύσης (π.χ. λόγω τάγγισης του λίπους) είτε λόγω υποβάθμισης της υφής (π.χ. λόγω απώλειας υγρών κατά την απόψυξη και το ψήσιμο) και στόχος της εταιρίας αποτελεί η αντιμετώπιση των ζητημάτων που οδηγούν σε αυτό το υψηλό ποσοστό παραπόνων σε σχέση με το σύνολο αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές η όποια υποβάθμιση δεν οφείλεται στην ίδια την εταιρία παραγωγής ή στις συνθήκες στο χώρο παραγωγής, αλλά στις συνθήκες, διακίνησης, αποθήκευσης και τελικής χρήσης των προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία αλλά και τους καταναλωτές οι "έξυπνες" συσκευασίες που συνεισφέρουν στον έλεγχο της μικροβιολογικής ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της συντήρησης του τροφίμου, δίνοντας μια εκτίμηση της πραγματικά αποδεκτής διάρκειας ζωής, ανεξάρτητα από τις αναγραφόμενες σε μια συσκευασία ημερομηνίες λήξης. Έπειτα από τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο πρώτος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι αφενός η μείωση των απωλειών (επιστροφών ή πρόωρης απόρριψης) των κατεψυγμένων και νωπών (υπό ψύξη) τροφίμων της εταιρίας ΚΟΥΚΟΥΤΆΡΗΣ ΑΒΕΕ , αφετέρου ο καλύτερος έλεγχος της ψυκτικής αλυσίδας ιδίως στο σημείο διακίνησης, λιανικής πώλησης και οικιακής κατανάλωσης. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της χρήσης, μελέτης και συγκριτικής αξιολόγησης και χρονοθερμοκρασιακών δεικτών σε φρέσκα (υπό ψύξη) και κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης της εταιρίας ΚΟΥΚΟΥΤΆΡΗΣ ΑΒΕΕ , με σκοπό την ενσωμάτωσή τους σε έξυπνες συσκευασίες, ώστε να δίνουν πληροφορίες για την ποιοτική κατάσταση του τροφίμου κατά τη διάρκεια της διανομής και της συντήρησής του. ο δεύτερος στόχος του συγκεκριμένου έργου θα είναι η παραγωγή προϊόντων ζύμης με νέα φυσικά αντιμικροβιακά/αντιοξειδωτικά συστατικά, είτε απευθείας στη μάζα των τροφίμων είτε μετά από ενσωμάτωση σε εδώδιμα φιλμ πολυσακχαριτών, τόσο σε κατεψυγμένα (φιλμ με αντιοξειδωτική δράση), όσο και σε νωπά προϊόντα (φιλμ με αντιμικροβιακή ή/και αντιοξειδωτική δράση). Τα συγκεκριμένα φιλμ επικάλυψης θα μειώνουν ή προλαμβάνουν την οξείδωση του λίπους (τάγγιση) των κατεψυγμένων προϊόντων (που συμβαίνει ακόμη και στην κατάψυξη παρουσία οξυγόνου, φωτός, κλπ), ενώ στα νωπά προϊόντα ζύμης υπό ψύξη θα προσφέρουν σημαντική αντιμικροβιακή (ή και αντιοξειδωτική) προστασία, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και ζυμών-μυκήτων. Τρίτος στόχος του προγράμματος θα είναι η βελτίωση της υφής και η μείωση των απωλειών λίπους και υγρών κατά το ψήσιμο των προϊόντων ζύμης της εταιρίας ΚΟΥΚΟΥΤΆΡΗΣ ΑΒΕΕ.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση 1
Αρ.Συνεδρίασης
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης 2023
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. Δυτική Μακεδονία 2014-2020
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ