Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός5861
Τίτλος ΈργουΓρήγορος προσδιορισμός νωπότητας ιχθυηρών (Υπ. 1)
MIS5028331
Επιστ. Υπεύθυνος Μποζιάρης Ιωάννης
Προϋπ/σμός198.741,47 €
ΤμήμαΤμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΑΑΤ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αρχή 2018-09-21
Τέλος2023-06-30
ΠεριγραφήΗ παρακολούθηση της ποιότητας και της προστασίας των ιδιαίτερα ευπαθών τροφίμων, όπως των αλιευμάτων, βασίζεται ακόμα σε συμβατικές αναλύσεις (πχ. Καλλιεργητική τεχνική κατά ISO 4833 για απαρίθμηση συνολικού αερόβιου πληθυσμού). Αυτή η διαδικασία είναι δαπανηρή, χρονοβόρα, καταστροφική για το δείγμα και μη ικανή να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής. Για τον λόγο αυτόν η βιομηχανία τροφίμων αναζητά γρήγορες μεθόδους, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο σύστημα διασφάλισης ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά συγκλίνουσες τεχνολογίες (converging technologies) που η εφαρμογή τους στην επιστήμη των τροφίμων είναι περιορισμένη. Όμως τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην ενόργανη ανάλυση (πχ. φασματοσκοπία υπέρυθρου με μετασχηματισμό Fourier-FTIR, Raman, ηλεκτρονική μύτη, πολυφασματική ανάλυση εικόνας) καθώς επίσης και η πρόοδος στον τομέα της μεταβολομικής (metabolomics), σε συνδυασμό με τις μοριακές μεθόδους όπως Νext Generation Sequencing, Real Time PCR, και την βιοπληροφορική θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την παρακολούθηση και την πρόβλεψη της ποιότητας των τροφίμων. Ο σκοπός της ερευνητικής πρότασης ‘Γρήγορος προσδιορισμός νωπότητας ιχθυηρών’ (ReFFRAME) είναι η καταγραφή των διεργασιών (βιοχημικές, μικροβιολογικές μεταβολές) που υφίστανται στο προϊόν κατά τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας όπως: παραγωγή, τυποποίηση, συντήρηση και διακίνηση των υπό εξέταση προϊόντων, η εφαρμογή μεθοδολογιών για την γρήγορη εκτίμηση της ποιοτικής κατάστασης των αλιευτικών προϊόντων και η ενσωμάτωσή τους σε ένα μαθηματικό μοντέλο και κατάλληλο λογισμικό το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να δίνει (χωρίς άλλες παρεμβατικές διαδικασίες) την πληροφορία για την νωπότητα του προϊόντος στον ενδιαφερόμενο φορέα, και εν τέλει για την βελτίωση της διαχείρισης της ποιότητας των διακινούμενων αλιευμάτων. Ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί μέσω των κάτωθι στόχων: 1. Συστηματική καταγραφή του ‘δακτυλικού αποτυπώματος’ των υπό εξέταση προϊόντων, σε επιλεγμένες θερμοκρασίες και διάφορα είδη συσκευασίας. Το ‘δακτυλικό αποτύπωμα’ θα αποτελείται από (1) τη δυναμική εξέλιξη της μικροβιακής αλληλουχίας κλασσικές αλλά κυρίως και μοριακές τεχνικές (2) δεδομένα από ‘omics’ όπως αυτά θα προκύψουν από τα όργανα δονητικής ή φθορίζουσας φασματοσκοπίας (VS, FS), χημείας επιφανείας (Multi Spectral Imaging- MSI), και ηλεκτρονική μύτη (e-nose), μέθοδοι που απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου προετοιμασία δείγματος. 2. Στην ποσοτικοποίηση του μικροβιακού πληθυσμού με τη χρήση ποσοτικής PCR (qPCR) με στόχο τον γρήγορο και ακριβή ποσοτικό προσδιορισμό του ολικού μικροβιακού πληθυσμού. 3. Ανάπτυξη, εφαρμογή και επικύρωση μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της ποιότητας χρησιμοποιώντας σύνολα δεδομένων που συλλέγονται από την καταγραφή μικροβιακών παραμέτρων ή από μη επεμβατικές μετρήσεις (non-invasive, non-destructive) αναλυτικών οργάνων. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως μεταβλητές εισόδου για την εκτίμηση του επιπέδου αλλοίωσης/νωπότητας των υπό εξέταση προϊόντων. 4. Σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη ενός νέου κλάδου που ονομάζεται "FoodOmics". Η μεθοδολογία αυτή θα διερευνηθεί και θα δοκιμασθεί σε σχέση με τις καθημερινές αναλύσεις ποιοτικού ελέγχου ώστε να επικυρωθεί και να αξιολογηθεί η σκοπιμότητά της ως υψηλής αξίας εργαλείο με τεράστιο πλεονέκτημα για την ελληνική βιομηχανία με σκοπό την ορθή και έγκαιρη διαχείριση των προϊόντων. Τα συμπεράσματα θα βοηθήσουν στη στήριξη της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας ώστε να είναι σε θέση να παρέχει στις αγορές προϊόντα με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα. 5. Δημιουργία κατάλληλου λογισμικού που θα ενσωματώνει την πληροφόρηση από τα παραπάνω και θα προσδιορίζει την ποιοτική κατάσταση των προϊόντων. Στην ουσία θα λειτουργεί ως ένα παράλληλο με τα εφαρμοζόμενα συστήματα ποιότητας (ISO κλπ) προαιρετικό σύστημα σύμφωνα και με τις προτροπές των Κοινοτικών Κανονισμών περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφ
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση
Αρ.Συνεδρίασης 18/18
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΕΠΑΛΘ 2014 -2020
Ταμείο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ)
Τύπος Έρευνας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΥΠΟΥΡΓΕΙΑ