Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός5801
Τίτλος ΈργουΚαρδιοπροστατευτικές ιδιότητες τσιπούρας εκτρεφόμενης με κλάσμα πολικών (ELAIOTSIPOURA)
MIS5031794
Επιστ. Υπεύθυνος Μποζιάρης Ιωάννης
Προϋπ/σμός77.743,60 €
ΤμήμαΤμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ
Αρχή 2018-07-31
Τέλος2023-06-30
ΠεριγραφήΤα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την πιο κοινή αιτία θανάτου τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Ο Παράγοντας Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PAF) αποτελεί τον ισχυρότερο λιποειδικό φλεγμονώδη μεσολαβητή και έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό γενεσιουργό αίτιο της αθηροσκλήρωσης. Σε προηγούμενες μελέτες μας, εντοπίστηκε η παρουσία ενώσεων λιποειδικής φύσης στο ελαιόλαδο, αλλά και σε παραπροϊόντα ελαιουργίας (βιολογικά δραστικών λιποειδών, Β.Δ.Λ.) και κυρίως στον ελαιοπυρήνα που αναστέλλουν την in vitro δράση του PAF. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση των ενώσεων αυτών σε υπερχοληστερολαιμικά κουνέλια οδηγεί τόσο σε αναστολή σχηματισμού αθηρωματικών πλακών, όσο και σε υποστροφή των ήδη σχηματισμένων πλακών. Παράλληλα, πρόσφατες συστάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, όσο και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αναφέρονται στην κατανάλωση τουλάχιστον δύο γευμάτων ψαριών σε εβδομαδιαία βάση. Η αύξηση όμως του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τάση των καταναλωτών για υγιεινά διατροφικά πρότυπα, οδηγεί σε απαιτήσεις μεγάλων ποσοτήτων ψαριών και οι ιχθυοκαλλιέργειες συμβάλλουν σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών αυτών. Τα τελευταία χρόνια δίνεται έμφαση στην παραγωγή νέων ιχθυοτροφών με αντικατάσταση μέρους των ιχθυελαίων από έλαια φυτικής προέλευσης με κυριότερο σκοπό την βελτίωση της διατροφικής αξίας των παραγόμενων ψαριών. Στο πλαίσιο αυτό, η μεταποίηση των παραπροϊόντων ελαιουργίας και η χρήση τους ως ένα βιολειτουργικό πρόσθετο ιχθυοτροφών αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας της ομάδας μας τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας τα ανεπιθύμητα παραπροϊόντα της ελαιουργίας σε συστατικά υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τα ερευνητικά αποτελέσματά μας την τελευταία πενταετία σε συνεργασία με την εταιρεία ΝΗΡΕΥΣ Ιχθυοκαλλιέργειες έχουν δείξει ότι αντικατάσταση έως 8% του ιχθυελαίου με ελαιοπυρήνα οδηγεί σε ικανοποιητική ανάπτυξη και χαμηλή θνησιμότητα της εκτρεφόμενης τσιπούρας. Ο στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η παραγωγή μίας καινοτόμου «ελαιοτσιπούρας», εκτρεφόμενης με το κλάσμα πολικών λιποειδών απομονωμένων από παραπροϊόντα ελαιουργίας (Β.Δ.Λ.), η κατανάλωση της οποίας θα οδηγήσει σε σημαντικά βελτιωμένο καρδιομεταβολικό προφίλ των καταναλωτών έναντι της εκτρεφόμενης με συμβατική τροφή τσιπούρας. Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την επιτυχή υλοποίηση του έργου ELAIOTSIPOURA θα περιλαμβάνει αρχικά την εκχύλιση, την παραλαβή και τον πλήρη χημικό χαρακτηρισμό του κλάσματος των βιολογικά δραστικών λιποειδών (Β.Δ.Λ) από το ημιστερεό παραπροϊόν που προκύπτει από την εξαγωγή του ελαιολάδου με διφασικό σύστημα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει παραγωγή νέας ιχθυοτροφής με αντικατάσταση από 1% έως 4% του ιχθυελαίου από το κλάσμα των Β.Δ.Λ και πιλοτική εκτροφή της «ελαιοτσιπούρας». Η επίδραση της κατανάλωσης της "ελαιοτσιπούρας" έναντι της εκτρεφόμενης με συμβατική τροφή τσιπούρας σε δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου θα ελεγχθεί με την υλοποίηση διπλά τυφλής, διασταυρούμενης και τυχαιοποιημένης ως προς τη σειρά κατανάλωσης των ψαριών, διατροφικής παρέμβασης σε φαινομενικά υγιείς εθελοντές και αξιολόγησης βιολογικών δεικτών. Τέλος, θα προσδιορισθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ο χρόνος ζωής της "ελαιοτσιπούρας" και θα διερευνηθεί η απόκριση των καταναλωτών στο καινοτόμο ψάρι. Οι διεργασίες και τα καινοτόμα προϊόντα που θα αναπτυχθούν (εμπλουτισμένη ιχθυοτροφή και "ελαιοτσιπούρα") αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης διότι αφορούν στην ασφάλεια ιχθυοτροφών, στη ποιότητα των παραγόμενων ψαριών, στην ανθρώπινη υγεία, στη βιώσιμη χρήση των παραπροϊόντων ελαιουργίας και τέλος συνεισφέρουν στην οικονομία, και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση 1
Αρ.Συνεδρίασης 16/18
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης 2023
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ