Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εργαστήριο Τεχνολογίας και Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων

ΦΕΚ
456 05/03/2004
E-mail
pergian@uth.gr
Ιστοσελίδα
http://www.agr.uth.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=29
Τμήμα
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Τηλ.
+30 24210 93236
Ερευνητικές κατηγορίες
Τεχνολογία
Μελετη Χρονου και Κινησης
Μηχανικη Διεργασιων
Ρομποτικη
Βιοχημική Τεχνολογία-Βιοτεχνολογία
Τεχνολογια Ζυμωσεων
Tεχνολογια Τροφιμων Φυτικης Προελευσης
Γαλακτοκομια
Μικροβιολογια Τροφιμων
Προσθετα Τροφιμων
Συντηρηση Τροφιμων
Τεχνολογια Αλκοολουχων Ποτων
Τεχνολογια Τροφιμων Ζωικης Προελευσης
Αντοχη Υλικων
Χημική Μηχανική και Τεχνολογία
Μεθοδοι Διαχωρισμου
Μηχανικη Επιφανειων και Διεπιφανειων
Μηχανικη Χημικων Αντιδρασεων
Μικροδομημενα Υλικα
Φαινόμενα Μεταφοράς
Το 2008, ο χώρος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας & Ελέγχου Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων (1 μέλος ΔΕΠ) οργανώθηκε και λειτούργησε εξ αρχής. Έχει την ευθύνη της διδασκαλίας των μαθημάτων «Τεχνολογίας και Μεταποίησης Τροφίμων» και «Ασφαλείας και Διασφάλισης Ποιότητας Τροφίμων» στους φοιτητές της Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Το Εργαστήριο διαθέτει εξοπλισμό και τεχνογνωσία για τη μελέτη των ερευνητικών θεμάτων: α) μελέτες σχεδιασμού καινοτόμων τροφίμων, β) ελέγχους ποιότητας και θέσπιση καινούριων κριτηρίων ποιότητας τροφίμων, γ) τυποποίηση, μεταποίηση και συντήρηση γεωργικών προϊόντων, δ) τις αλληλεπιδράσεις τροφίμων και υλικών συσκευασίας καθώς και ε) την ασφάλεια και μικροβιολογία τροφίμων. Η χρηματοδότηση της ερευνητικής δραστηριότητα γίνεται από ανταγωνιστικά προγράμματα και σε συνεργασία με βιομηχανίες.
Ερευνητικές δραστηριότητες

Επιδράσεις θερμικής επεξεργασίας και μεταχείρισης φρούτων και λαχανικών, αντιοξειδωτική ικανότητα και ποιότητα των τελικών προϊόντων.

Βιοχημικές και φυσικοχημικές μεταβολές τροφίμων ή συστατικών τους ως συνέπεια διεργασιών μεταβολισμού και μεθόδων επεξεργασίας και συντήρησης.

Οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων.

Ανάλυση Επικινδυνότητας (Risk Analysis).

Βελτίωση ποιότητας παραδοσιακών προϊόντων.

Βιολειτουργικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Μελέτη της υφής τροφίμων και συστατικών τους.

Θέσπιση καινούργιων κριτηρίων ποιότητας σε ελαιόλαδα.

Ερευνητικά Έργα

Ανίχνευση βακτηριακών στελεχών σαλμονέλας και σταφυλόκοκκου Aureus σε δείγματα του χαλβά Φαρσάλων" Χορήγηση Ερευνητικού Προγράμματος από την Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, (1/10/2010–30–9–2011)

Συμμετοχή στην Ενέργεια Α1: Βελτίωση της ποιότητας και υγιεινής κατάστασης των τροφίµων µε συνδυασµό συσκευασίας τροποποιηµένης ατµόσφαιρας και των φυσικών ουσιών νισίνης και αιθερίων ελαίων Ελληνικών βοτάνων. «Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Θεσσαλίας» (1/12/2006–31/10/2008). Υπεύθυνη για το ερευνητικό μέρος, που αφορούσε τη μελέτη του χαλβά Φαρσάλων σε συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας.

Δράσης «Ενίσχυση Νέων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» για την Πράξη «Υποστήριξη Νέων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης». Το πρόγραμμα είχε προκηρυχθεί το 2009 από τη ΓΓΕΤ με τίτλο: " Ανάπτυξη νέων βελτιωμένων τροφίμων από τις φυσικές γλυκαντικές ουσίες Στεβιοσίδη και Ρεμπαουδιοσίδη: Παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα υγιεινής σοκολάτας" (ΕΣΠΑ 2011–2013).

«Δημιουργία ειδικών προδιαγραφών κατηγοριοποίησης και σήμανσης του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, βάσει των ιδιοτήτων του ως φυσικό λειτουργικό τρόφιμο. Προγράμματα ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας των περιφερειών σε μετάβαση. «Ενίσχυση Νέων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Ερευνητικό πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιρλανδίας, με θέμα: ΄Διαχωρισμός του μίγματος πρωτεϊνών, χρησιμοποιώντας καινούριες διαδικασίες διηθήσεως και χαρακτηρίζοντας την λειτουργικότητα τους με μοντέλα ή τροφικά συστήματα ΄

Ερευνητικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Ιρλανδίας με θέμα: ΄Μοριακή κατανόηση της δομής και λειτουργικότητας των τροφίμων.΄

Εργαστηριακή Υποδομή

Ατομικό κινητό ερευνητικό εξόπλισμό (μικροφυγόκεντρο, οπτικό μικροσκόπιο, θερμαινόμενους μαγνητικούς αναδευτήρες, προχοοίδες, πιπέτες).

Ζυγούς, πεχάμετρα, υδατόλουτρα.

Ημιαυτόματο σύστημα χρωματογραφικού διαχωρισμού πρωτεϊνών.

Επιδαπέδια ψυχομένη παρασκευαστική φυγόκεντρο.

Συσκευή PCR.

Ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες.

Κλίβανο.

Φούρνο μικροκυμάτων.

Φούρνο ξήρανσης.

Ιξωδόμετρο ΗΑΑΚΕ VT500, BROOKFIELD.

Αναλυτής Δομής (Texture Profile Analyzer).

Αναλυτή χρώματος, miniscan XE plus by HunterLab.

Ερευνητικά αποτελέσματα/ προϊόντα

Τέσσερις (4) δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές.

Μία (1) γραπτή ανακοίνωση-πρωτότυπη ερευνητική εργασία σε παγκόσμιο συνέδριο με κριτές.

Τρεις (3) γραπτές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια από τις οποίες η μία (1) πήρε το πρώτο - 1Ο Βραβείο Μεταπτυχιακής Εργασίας για την γραπτή ανακοίνωση με θέμα: «ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΤΕΒΙΟΣΙΔΗ ΚΑΙ ΡΕΜΠΑΟΥΔΙΟΣΙΔΗ Α ΠΕΝΤΕ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΕΒΙΑΣ (Stevia rebaudiana)», στο 25ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών που πραγματοποιήθηκε 1-4 Νοεμβρίου 2011 στη Λεμεσό στη Κύπρο.

Υπηρεσίες

Μελέτες Σχεδιασμού καινοτόμων Τροφίμων

Έλεγχοι ποιότητας τροφίμων

Ευρεση καινοτόμων τεχνικών παρασκευής και συντήρησης ασφαλών τροφίμων

Προσωπικό
Επίθετο Όνομα Ιδιότητα - Θέση Email Τηλέφωνο Web-link
Γιαννούλη
Περσεφόνη
Διευθυντής
pergian@uth.gr
+30 24210 93289
Σπανού
Άννα
Υποψήφια Διδάκτορας
+30 24210 93236