Skip to main content

Ταχύρρυθμη επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (ολιστική προσέγγιση)

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια βίου Μάθηση 2014-2020»

Σας διαβιβάζουμε ενημερωτικά Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων, με τίτλο «Ταχύρρυθμη επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (ολιστική προσέγγιση)» (ΕΔΒΜ113) καθώς και τα συνημμένα σε αυτή αρχεία.

 

1. Δυνητικοί δικαιούχοι

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ και εποπτευόμενοι φορείς, μεμονωμένα ή σε σύμπραξη (στην περίπτωση των εποπτευόμενων φορέων που είναι ΑΕΙ ορίζονται εκείνα που έχουν Σχολές ή Τμήματα ή Πανεπιστημιακά Εργαστήρια ΑΕΙ Επιστημών της Αγωγής ή και Ειδικής Αγωγής ή και που παρέχουν Διδακτική και Παιδαγωγική Επάρκεια).

 

2. Αντικείμενο

Αντικείμενο της προτεινόμενης Δράσης αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ταχύρρυθμου προγράμματος εξ αποστάσεως επιμόρφωσης διάρκειας 20 ωρών με αντικείμενο την καλλιέργεια των γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών (μόνιμοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και της ειδικής αγωγής) σε διδακτικές προσεγγίσεις και μεθοδολογικά εργαλεία, προκειμένου να καταστεί εφικτή και με ποιοτικούς όρους η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης.

 

3. Στόχοι

Οι στόχοι του προγράμματος επιμόρφωσης εστιάζουν στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με:

  • Τη διαδικασία της διδακτικής οργάνωσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ανάλογα με τη βαθμίδα της σχολικής εκπαίδευσης ή το γνωστικό αντικείμενο ή τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών.
  • Τη μεθοδολογία αξιοποίησης και ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού κατάλληλου για τη διδασκαλία και τη μάθηση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σχολείο μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών ανά γνωστικό αντικείμενο.
  • Τα εργαλεία και τις τεχνικές διαχείρισης σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας εκπαιδευτικού-μαθητή/ών (ή και μαθητών μεταξύ τους) στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις διάφορες βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης.
  • Την παροχή ανατροφοδότησης στο πλαίσιο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών σε ημερήσια ή και εβδομαδιαία βάση.
  • Την υποστήριξη ειδικών ομάδων μαθητών από απόσταση (μαθητές ειδικής αγωγής, μειονεκτούσες ομάδες κλπ).
  • Την ενημέρωση των γονέων για την υποστήριξη των μαθητών στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις διάφορες βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης.

 

4. Ενδεικτική μεθοδολογία

Η μεθοδολογία υλοποίησης του προγράμματος θα υλοποιηθεί μέσα από δραστηριότητες, οι οποίες θα αξιοποιούν τεχνολογίες σύγχρονης (τηλεδιάσκεψη) και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Για τη διεξαγωγή της επιμόρφωσης θα συγκροτούνται τμήματα έως 60 επιμορφούμενων με ευθύνη του/των δυνητικού/ών δικαιούχου/ων και ανάλογα με τη βαθμίδα και την ειδικότητα των επιμορφούμενων. Για κάθε τμήμα δημιουργείται αντίστοιχη τάξη στο e class ή στο e-me. Οι 20 ώρες διάρκειας του επιμορφωτικού προγράμματος θα πρέπει να κατανέμονται ως εξής:

  • 10 ώρες εξ αποστάσεως επιμόρφωση μέσω εργαλείων σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (ενδεικτικά, webex, zoom, Big Blue Button, ms teams κλπ) και
  • 10 ώρες ασύγχρονης επιμόρφωσης

 

5. Οικονομικά στοιχεία

Η συγχρηματοδοτούμενη (όπου συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη είναι η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το ΕΠ για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής) δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 2.000.000,00 € και κατανέμεται ανά πεδίο παρέμβασης δράση και κατηγορία περιφέρειας.

 

5. Έναρξη υποβολής προτάσεων 15/07/2020, ώρα 08.00

6. Λήξη υποβολής προτάσεων 10/08/2020, ώρα 18.00

 

7. Επιλεξιμότητα

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2023. Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων πράξεων θα πρέπει να συντελεστεί έως την ως άνω ημερομηνία.

 

8. Επικοινωνία - Πληροφόρηση

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των ΤΔΠ και άλλες διευκρινίσεις αρμόδιος/οι είναι ο κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΦΑΝΗΣ, 2103278013, e-mail: hajifanis@epeaek.gr και η κ. ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, 2103278103, e-mail: mkonstant@epeaek.gr 

 

9. Ανακοινώσεις - Διευκρινίσεις

Σχετικά με την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της εν λόγω Πρόσκλησης, θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος, στον παρακάτω υπερσύνδεσμο

(https://empedu.gov.gr/invitation/tachyrrythmi-epimorfosi-ekpaideytikon-stin-efarmogi-tis-ex-apostaseos-ekpaideysis-olistiki-proseggisi/

Επισυναπτόμενα Εγγράφου