Skip to main content

Βραδιά του Ερευνητή 2016

Σας γνωστοποιούμε ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» που αποτελεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε που διατίθεται για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2014-2020, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο έργο: «Researchers' Night: 2016-2017», Activity: H2020-MSCA-NIGHT-2014.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως βασικός εταίρος της σύμπραξης (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης- ΕΚΕΤΑ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Πατρών) θα αναλάβει και φέτος τη διοργάνωση εκδήλωσης η οποία για το έτος 2016 θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και του Γαλλικού Ινστιτούτου, και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να προσεγγίσει τον απλό άνθρωπο και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή ώστε να αναδειχθεί αυτό καθώς και ο ρόλος του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη  και την άμεση επίδραση των ερευνητικών επιτευγμάτων  στην τοπική κοινωνία.

Οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα οφέλη σε μία ερευνητική σταδιοδρομία. Θα συμμετέχουν επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές, μαθητές με την υποστήριξη φορέων τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, όπως ΕΚΕΤΑ, Δήμος Λαρισαίων,  ΣΒΕΘ.

Η ημερομηνία θα είναι κοινή για όλες τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν την εκδήλωση.

Γίνε και συ ερευνητής

Οι επισκέπτες του Μύλου θα συμμετάσχουν στη γιορτή του Ερευνητή ταυτόχρονα με δεκάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους σε 300 πόλεις σε 26 χώρες στην Ευρώπη θα δουν, θα μάθουν, θα μυηθούν στον υπέροχο κόσμο της Έρευνας με ό,τι θα παρουσιάσουν οι ερευνητές-επιστήμονες στο περίπτερό τους:

Θα γνωρίσουμε το μικροσκόπιο, τα μέρη του και την ιστορία του. 

Θα μελετήσουμε ζωικά όργανα και ιστούς μικροσκοπικά.

Θα δούμε τις διαφορές φυσιολογικών και καρκινικών κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο.

θα δούμε μερικές από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές λύσεις για την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα εκπαιδευτικά προϊόντα που θα παρουσιασθούν συμβάλλουν στην εργαστηριακή εξοικείωση των μαθητών μέσα από ένα σύνολο εργαστηριακών πειραμάτων, προσομοιώσεων και πολυμέσων.

Φέρτε τον καφέ, το κρασί ή το χυμό σας. Η συσκευή μέτρησης των αντιοξειδωτικών σε τρόφιμα θα σας πει πόσο πρέπει να τρώτε και να πίνετε την ημέρα

Ερευνητές θα παρουσιάσουν αλλά και θα εξηγήσουν με διαδραστικά πειράματα τα μόρια της ζωής. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί  από τα βακτήρια και τα φυτά μέχρι τον άνθρωπο αποτελούνται από τα ίδια μόρια.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις λειτουργίες του εγκεφάλου, θα έρθουν σε επαφή με προπλάσματα ανθρώπινου εγκεφάλου και θα παρατηρήσουν μικροσκοπικά παρασκευάσματα τομών εγκεφάλου πειραματόζωων.

Είναι αλήθεια!  Το κάθε παιδί μπορεί να γίνει εφευρέτης! Το μόνο που χρειάζεται είναι ανοιχτό μυαλό , φαντασία και.......παιχνίδι!

Το ξέρατε ότι υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων απ’ ό,τι όλα τα υπόλοιπα είδη πάνω στη γη; Χωρίς τα έντομα δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη.  Θα δούμε και  θα συζητήσουμε για τα εργαλεία της Μοριακής Βιολογίας που προσφέρουν ευφάνταστους τρόπους αντιμετώπισης των εντόμων αυτών προς όφελος της γεωργίας και της ανθρώπινης υγείας, αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες εφαρμογές μετάδοσης video που χρησιμοποιούν κινούμενοι χρήστες και η πειραματική ερευνητική πλατφόρμα NITOS

Τι είναι τα μικρόβια; Που βρίσκονται; Είναι εχθροί ή φίλοι μας; Ποιος ο ρόλος τους στο περιβάλλον; Τα μικρόβια υπάρχουν παντού, στο ακουστικό του τηλεφώνου, στα τηλεχειριστήρια, στα κλειδιά, στο έδαφος ακόμη και μέσα στα φυτά!

Η ομάδα Κένταυρος καλείται μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών κανόνων και περιορισμών να κατασκευάσει ένα πλήρως λειτουργικό και ανταγωνιστικό αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου formula.

 

είσοδος ελεύθερη!

Επισυναπτόμενα Εγγράφου
Attachment Size
Poster 54.53 KB