Skip to main content

Σχέδιο «Ασκληπιός» Δήμος Τρικκαίων - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου αναβίωσης του «μύθου του Ασκληπιού», με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για τον λόγο αυτόν, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ευρύτατη συνάντηση στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η εξειδίκευση των στόχων που θα υλοποιηθούν στην πορεία και στη διάρκεια εξέλιξης του προγράμματος, σε συνδυασμό με την επιστημονική ετοιμασία και τεκμηρίωση.

Το σχέδιο «Ασκληπιός», όπως έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, αφορά στην επαναφορά της γνώσης για τα βότανα και τις θεραπευτικές μεθόδους των ιατρών της αρχαιότητας, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εναλλακτικό τουρισμό, διατροφική πρωτοπορία και αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Το σχέδιο έχει ήδη προχωρήσει σε επίπεδο συνεργασίας με την Αμφικτιονία των Ασκληπιείων και τη χρηματοδότηση του τ. Δημαρχείου Κόζιακα στο χωριό Πρίνος, από το Leader+.


Σε επίπεδο προετοιμασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη του έργου. Εξάλλου, θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σύμφωνο Συνεργασίας και Συν-αντίληψης (με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου).
Ενέργειες:
- Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την περιβαλλοντική καταγραφή, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και γενικά, την ενασχόληση της Γεωπονικής Σχολής με τα βότανα του Ασκληπιού. 
- Σε άλλο επίπεδο, συζητήθηκαν ζητήματα για την ύπαρξη ενός brand name δηλαδή ενός γενικού αναγνωρίσιμου ονόματος, γύρω από το οποίο θα κινηθεί και η διατροφική και η τουριστική και η εκπαιδευτική διαδικασία. 
Για παράδειγμα, το εκθετήριο και ο βοτανόκηπος θα συνδυάζονται με εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές στον Κόζιακα.

- Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα για συνδυασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε γιατρούς, φοιτητές ιατρικής και μαθητές, αλλά και με πώληση θεραπευτικών βοτάνων από νέους παραγωγούς του Δήμου Τρικκαίων, στους οποίους θα παραχωρηθεί δωρεάν γεωργική καλλιεργήσιμη έκταση. Σε αυτόν τον τομέα, εξάλλου, ήδη το πρόγραμμα παρουσιάστηκε και έγινε ευμενώς δεκτό, από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ν. Στουπή, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τρίκαλα.

O Αν. Καθηγητής του ΠΘ κ. Κοράκης Αθανάσιος παρουσίασε στους παρευρισκομένους μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ενεργειακή εξοικονόμηση των κτηρίων του Δήμου Τρικκαίων. Η πρόταση του κ. Κοράκη εστιάζεται στην χρήση κατανεμημένων έξυπνων ψηφιακών συστημάτων καταγραφής και ελέγχου των ενεργειακών αναγκών / καταναλώσεων των κτηρίων του Δήμου, με τεχνολογίες λογισμικού και σύγχρονου εξοπλισμού που έχουν αναπτυχθεί εξ΄ολοκλήρου στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή απόδοση και την πλέον ορθολογική χρήση της διαθέσιμης ενέργειας για τα κτήρια.

Συμμετοχές
Τα θέματα αυτά, καθώς και άλλα ειδικότερα, συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση της Τετάρτης 2/2/2016 και θα εξειδικευτούν στη συνέχεια με την συγκρότηση εξειδικευμένων επιστημονικών ομάδων.
Στη συνάντηση μετείχαν, από την πλευρά του πανεπιστημίου οι:
– Καθηγητής Μαμούρης Ζήσης – Αναπληρωτής Πρύτανης Ερευνας
– Καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης – Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ
– Καθηγητής Σφουγγάρης Θανάσης – Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
– Καθηγητής Χρήστος Λύκας – Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
– Καθηγητής Θανάσης Κοράκης –Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
– Θωμάς Θ. Θωμαϊδης & Χρήστος Γενιτσεφτσής – Γραφείο Υποστήριξης Έρευνας & Αξιοποίησης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
Από την πλευρά του Δήμου:
– Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης
– Ο ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ανάπτυξης κ. Χάρης Καλλιάρας
– Στελέχη των Διευθύνσεων Προγραμματισμού και Πληροφορικής.