Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αμοιβές καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε.

Οι αμοιβές που λαμβάνουν Καθηγητές και υπηρετούντες Λέκτορες (μέλη Δ.Ε.Π.) εξαιτίας της συμμετοχής τους σε προγράμματα υλοποιούμενα από τους Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. - ότι ισχύουν τα κάτωθι:

(α) Οι αμοιβές που λαμβάνουν τα μέλη Δ.Ε.Π. τα οποία υπάγονται στις διατάξεις της περ. θ ́ της παρ. 2 του άρθρου 23 του Ν.4009/2011 δηλαδή έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, εξαιτίας της συμμετοχής τους σε προγράμματα όπως ερευνητικά και Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, υλοποιούμενα από τους Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι., εντάσσονται στην κατηγορία εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

(β) Οι αμοιβές που λαμβάνουν τα μέλη Δ.Ε.Π. εξαιτίας της συμμετοχής τους στα ως άνω προγράμματα και τα οποία δεν έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής  δραστηριότητας, θεωρούνται ως πρόσθετες και υπάγονται στη κατηγορία εισοδήματος από μισθωτή εργασία, καθόσον οι εν λόγω αμοιβές τους στην περίπτωση αυτή συνδέονται άρρηκτα με την ιδιότητά τους ως καθηγητών.

(γ) Τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο εφαρμόζονται ανεξάρτητα από το αν ο φορέας καταβολής των παραπάνω αμοιβών είναι Ε.Λ.Κ.Ε. του ιδίου ή διαφορετικού Πανεπιστημίου από αυτό στο οποίο οι καθηγητές υπηρετούν.

(δ) Σύμφωνα με το άρθρο 99 του Ν.4310/2014 η συμμετοχή των μελών Δ.Ε.Π. σε κάθε είδους προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους, περιλαμβάνεται στην άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, για όσα μέλη Δ.Ε.Π. υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη. Συνεπώς τα  μέλη Δ.Ε.Π. (τα οποία εκδίδουν Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών) για την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, για την εκκαθάριση των αμοιβών τους στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους εκδίδεται υποχρεωτικά Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών.

Στη διάθεσή σας για την οποιαδήποτε διευκρίνιση

Ο Προϊστάμενος του Ε.Λ.Κ.Ε. του Π.Θ.

 

Μεσαλούρης Δημήτριος