Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

19/5/17 Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (πόθεν έσχες) και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων του Ν.3213/2003

Σχετικά με τους υπόχρεους σε Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ), σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 120/Γ/24-03-2017 έγγραφο (επισυνάπτεται) της Γ' Μονάδας της Αρχής καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

α) Οι επιστημονικά υπεύθυνοι (ΕΥ), τα μέλη επιτροπών παραλαβής και τα μέλη επιτροπής ενστάσεων έργων είναι υπεύθυνοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισμού των διαχειριζόμενων έργων.

β) Τα μέλη των επιτροπών διαγωνισμών (τακτικά και αναπληρωματικά) είναι υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης εφόσον η προμήθεια υπερβαίνει το ποσό των 150.000€ ανά διαγωνισμό.

γ) Οι  σχετικές δηλώσεις  για τα έτη 2014 και 2015 υποβάλλονται  ηλεκτρονικά στον  ιστότοπο https://www.pothen.gr/ έως την 30.06.2017 και θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας τους και για τρία (3) χρόνια μετά την απώλεια ή τη λήξη της.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με βάση το συνημμένο έγγραφο α) διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου και εντάσσονται όλοι οι ΕΥ, ανεξαρτήτως ποσού και οποιασδήποτε κατηγορίας έργου στην υποχρέωση υποβολής ΔΠΚ β) Η ευθύνη υποβολής ΔΠΚ από τους ΕΥ είναι ατομική και επέχει ποινικές ευθύνες και γ) η έναρξη ισχύος της υποχρέωσης ξεκινά από την 01/01/2014.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων και αποφασίστηκε ότι το Προεδρείο της Συνόδου θα προγραμματίσει συνάντηση με τη νέα Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα άρσης της αναδρομικότητας υποβολής ΔΠΚ (για το 2014) και έναρξη ισχύος της υποχρέωσης από το τρέχον έτος (για το 2015).

Οι σχετικές αποφάσεις αποδοχής διαχείρισης έργων της Επιτροπής Ερευνών, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως νομιμοποιητικά αποδεικτικά έγγραφα της αιτίας υποβολής ΔΠΚ στη σχετική πλατφόρμα, θα αποστέλλονται κατόπιν αιτήματός σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση ee@uth.gr.

Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή των ΔΠΚ και ΔΟΣ του Ν.3213/2003 (φορολογικό 2015) λήγει την 30η Ιουνίου 2017 και υποβάλλεται από τους υπόχρεους κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας τους και για τρία (3) χρόνια μετά την απώλεια ή τη λήξη της.

Θα σας ενημερώσουμε για την οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την αναδρομικότητα της υποχρέωσης υποβολής της δήλωσης για το φορολογικό έτος 2014.

Ετικέτες

Επισυναπτόμενα Εγγράφου
Συνημμένο Size
Διευκρινήσεις 169.06 KB