Προβολή πληροφοριών έργου
Επιστροφή | |
---|---|
Κωδικός | 6181 |
Τίτλος Έργου | Ο ρόλος του μικροβιακού terroir στην παραγωγή οίνου υψηλής ποιότητας από τοπικές ποικιλίες αμπέλου [ΔΕΡ6-0019343] |
MIS | 5045460 |
Επιστ. Υπεύθυνος | Καρπούζας Δημήτριος |
Προϋπ/σμός | 46.362,24 € |
Τμήμα | Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας |
Φορέας Χρημ/σης | ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020 |
Αρχή | 2019-04-25 |
Τέλος | 2022-11-30 |
Περιγραφή | Η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποιία βρίσκονται μεταξύ των πιο σημαντικών και δυναμικών κλάδων πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής αντίστοιχα στη Δυτική Ελλάδα. Ο Ροδίτης (καταλαμβάνει το 13.7% της καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα με οινοποιήσιμες ποικιλίες) την κύρια οινοποιήσιμη ποικιλία αμπέλου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Σιδερίτης αποτελεί μια εμβληματική τοπική ποικιλία για την οποία γίνονται προσπάθειες να επανατοποθετηθεί στην αγορά. Παράγοντες όπως το έδαφος, το κλίμα, η ποικιλία και οι αμπελουργικές ή οινοποιητικές πρακτικές διαμορφώνουν το terroir της αμπέλου που αποτελεί αποδεικτικό ποιότητας και γεωγραφικής προέλευσης του κάθε οίνου παρέχοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Οι μικροοργανισμοί που διαβιούν στη ριζόσφαιρα και εντός ή επί των φυτικών ιστών (ρίζα, βλαστό, φύλλα, καρπό) αλληλεπιδρούν με τα φυτά διαμορφώνοντας το μικροβίωμα των φυτών. Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει το σημαντικό ρόλο του μικροβιώματος στην ποιότητα του παραγόμενου οίνου και έχουν αποδώσει σε αυτό τον όρο του μικροβιακού terroir της αμπέλου. Μελέτες σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία έχουν ξεκινήσει το χαρακτηρισμό του μικροβιώματος των πιο σημαντικών τοπικών ποικιλιών αμπέλου. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα δεδομένα. Η παρούσα Πράξη στοχεύει να αναδείξει το ρόλο του μικροβιακού terroir στην ποιότητα του οίνου που παράγεται από τοπικές ποικιλίες αμπέλου. |
Περατωθέν | 0 |
ΕΠΕΑΕΚ | 0 |
Τελική Εκθεση | 1 |
Αρ.Συνεδρίασης | 13/19 |
Ημερ/νία Ενταξης | |
Κωδ.Ενταξης | |
Ετος Περάτωσης | 2024 |
Είδος Έργου | ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ |
Επιχ.Πρόγρ. | Δυτική Ελλάδα 2014-2020 |
Ταμείο | ΕΤΠΑ |
Τύπος Έρευνας | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ |
Προέλευση | ΕΣΠΑ (2014-2020) |
Φορείς | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ |