Skip to main content

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός6439
Τίτλος ΈργουΜοριακή ταυτοποίηση και αξιοποίηση αυτόχθονων ποικιλιών λυκίσκου για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ζύθων με ονομασία_προέλευσης- ΠΑΖΛ (Παραγωγή Ανάλυση Ζύθων Λυκίσκου) [ΣΤΕΡ1-0026139]
MIS5056124
Επιστ. Υπεύθυνος Μπράλιου Γεωργία
Προϋπ/σμός604.142,00 €
ΤμήμαΤμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική
Φορέας Χρημ/σηςΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020
Αρχή 2020-03-16
Τέλος2024-03-31
ΠεριγραφήΚεντρικός στόχος της προτεινόμενης επένδυσης είναι η παραγωγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα ζύθων με τοπικό άρωμα και γεύση που θα αξιοποιούν τις γηγενείς ποικιλίες λυκίσκου. Ειδικότερα κατά την υλοποίηση της επένδυσης θα αξιοποιηθεί ο φυτογενετικός πλούτος του γηγενούς λυκίσκου καθώς θα απομονωθούν αυτόχθονες ποικιλίες, θα ταυτοποιηθούν γενετικά με προηγμένες μοριακές τεχνολογίες, θα χαρακτηριστούν ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν στη ζυθοποίηση με βιοχημικές μεθόδους και θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα ζύθων υψηλής προστιθέμενης αξίας με ελληνικά αρώματα και γεύση, ενισχύοντας όχι μόνο τον τοπικό αγροδιατροφικό τομέα αλλά και τον τουριστικό μέσα από την ανάπτυξη προϊόντων που θα αξιοποιούν τους συγκεκριμένους ζύθους σε βιωματικές δράσεις αγροτουρισμού (π.χ. η γευσιγνωσία, η πειραματική παραγωγή προϊόντων) υποστηρίζοντας το branding της Στερεάς Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα στο έργο προτείνεται να γίνουν: 1. Αξιοποίηση και διατήρηση γηγενών ποικιλιών λυκίσκου. 2. Πιστοποίηση των γηγενών ποικιλιών λυκίσκου 3. Ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων των τοπικών ποικιλιών λυκίσκου που θα είναι ταυτοποιημένες γενετικά και για τις οποίες θα υπάρχει πλήρης χαρακτηρισμός ως προς τα ποιοτικά βιοχημικά και βιοδραστικά χαρακτηριστικά των κώνων. 4. Παραγωγή ποιοτικών ζύθων υψηλής προστιθέμενης αξίας με ελληνικά αρώματα και γεύση, αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση του κλάδου αλλά και στην ενίσχυση των εξαγωγών λόγω της ανάδειξης των τοπικών χαρακτηριστικών, όπως συνέβη παλιότερα με τα ελληνικά κρασιά 5. Ανάδειξη ενός νέου πεδίου στον οποίο είναι δυνατόν να επενδύσουν και άλλες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν νέα προϊόντα ζύθων ή άλλων ποτών. 6. Η υλοποίηση της επένδυσης δημιουργεί ένα δίκτυο πραγματικής συνεργασίας το οποίο αξιοποιεί στο έπακρο την εξειδίκευση του κάθε φορέα ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα οφέλη από τη στενή συνεργασία επιχειρήσεων - Πανεπιστημίων προς όφελος της ανάπτυξης της οικονομίας της Περιφέρειας και της χώρας γενικότερα.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση
Αρ.Συνεδρίασης 7/20
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. Στερεά Ελλάδα 2014-2020
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ