Skip to main content

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός6437
Τίτλος ΈργουPYTHOLEO-Αξιοποίηση των Προϊόντων/Συστατικών ελιάς του Δελφικού Ελαιώνα και των Υποπροϊόντων τους για την Παραγωγή Βελτιωμένων Προϊόντων Κρέατος και Αλλαντικών [ΣΤΕΡ1-0018066]
MIS5056297
Επιστ. Υπεύθυνος Κουρέτας Δημήτριος
Προϋπ/σμός79.400,00 €
ΤμήμαΤμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Φορέας Χρημ/σηςΠΕΠ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020
Αρχή 2020-03-16
Τέλος2024-03-31
ΠεριγραφήΈνας από τους τομείς στους οποίους η περιφέρεια Στερεά Ελλάδας εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα είναι αυτός της αγροδιατροφής. Συνδυάζοντας το μνημείο της φύσης του Δελφικού ελαιώνα με το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών η παρούσα Ερευνητική πρόταση στοχεύει στην ανάδειξη της διατροφικής αξίας των Δελφικών προϊόντων βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου, στην διασφάλιση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών καθώς και στην αξιοποίηση των υποπροϊόντων ελαιοποίησης του Δελφικού ελαιώνα με στόχο την παραγωγή βελτιωμένων προϊόντων κρέατος και αλλαντικών. Η εμπορική υπεραξία των προϊόντων βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου και οι ευεργετικές τους ιδιότητες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα φαινολικά τους συστατικά. Η χαρτογράφηση των προϊόντων ελιάς (βρώσιμη ελιά και ελαιόλαδο) του Δελφικού ελαιώνα με κριτήριο το φαινολικό τους περιεχόμενο και η ανάδειξη της διατροφικής τους αξία αποτελεί πρωταρχικό στόχο της παρούσας ερευνητικής πρότασης. Επιπλέον, ο προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών (οργανοληπτικών, φυσικών, χημικών) και η μελέτη της χημικής σύστασης (στερολών, τερπενίων, φαινολικών, λιπαρών και πτητικών συστατικών κτλ) των προϊόντων του Δελφικού ελαιώνα αναμένεται να συμβάλλει στον καθορισμό, για πρώτη φορά, του χημικού τους αποτυπώματος και στην διασφάλιση της ποιότητά τους από περιπτώσεις νοθείας. Ωστόσο, πηγή πολύτιμων βιοδραστικών συστατικών αποτελούν και τα υποπροϊόντα που παράγονται από την ελαιοκαλλιέργεια (φύλλα ελιάς), την διαδικασία ελαιοποίησης (κατσίγαρος και ελαιοπυρήνας) καθώς και από την επεξεργασία της βρώσιμης ελιάς (ξεπίκρισμα) τα οποία στις μέρες μας απορρίπτονται στο περιβάλλον χωρίς καμία επεξεργασία. Η ανάκτηση των φαινολικών συστατικών από τα υποπροϊόντα ελαιοκομίας, ελαιοποίησης και επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών εκχύλισης και απομόνωσης, αποτελεί έναν επιπλέον στόχο της παρούσας ερευνητικής πρότασης. Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του παρόντος Έργου θα επιχειρηθεί ο εμπλουτισμός του Δελφικού ελαιολάδου με βιοφαινόλες υποπροϊόντων ελιάς και η μετατροπή του ελαίου σε μορφή σκόνης, ώστε να μπορεί να ενσωματώνεται αποτελεσματικότερα σε προϊόντα μεταποίησης, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων κρέατος και αλλαντικών. Πιο συγκεκριμένα η προσθήκη εμπλουτισμένου με βιοφαινόλες ελιάς στερεοποιημένου ελαιολάδου σε προϊόντα κρέατος και αλλαντικά αναμένεται να δράσει ως φυσικό συντηρητικό, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων και να βελτιώσει τα θρεπτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τελικών προϊόντων. Για την υλοποίηση του προτεινόμενου Έργου θα συνεργαστούν δύο εταιρείες, PHARMAGNOSE, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ Ε.Π.Ε και ένας Ερευνητικός Φορέας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση
Αρ.Συνεδρίασης 7/20
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. Στερεά Ελλάδα 2014-2020
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ