Skip to main content

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός6344
Τίτλος ΈργουΕλαφρώς μεταποιημένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας από λαβράκι (valueSeabass)
MIS5052099
Επιστ. Υπεύθυνος Μποζιάρης Ιωάννης
Προϋπ/σμός149.354,59 €
ΤμήμαΤμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Αρχή 2019-12-24
Τέλος2023-11-30
ΠεριγραφήΑπό τα σπουδαιότερα προϊόντα της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας είναι το λαβράκι (Dicentrarchus labrax). Το λαβράκι είναι δυνατό να μεταποιηθεί ήπια με μαρινάρισμα το οποίο μειώνει το pH και προσδίδει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα λόγω των φυσικών οργανικών οξέων (κιτρικό, οξεικό) και της παρουσίας διαφόρων μυρωδικών και μπαχαρικών στην μαρινάδα. Τα μαριναρισμένα προϊόντα με την κατάλληλη συσκευασία και συντήρηση υπό ψύξη μπορούν να διακινηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η παρούσα πρόταση θα εστιαστεί αρχικά σε επίπεδο εργαστηριακών δοκιμών και κατόπιν σε επίπεδο παρασκευαστηρίου στη δημιουργία ελαφρά μεταποιημένων προϊόντων έτοιμων προς κατανάλωση (ready to eat) και έτοιμων προς μαγείρεμα (ready to cook) με βάση το λαβράκι, τα οποία θα πληρούν εκτός των ποιοτικών προδιαγραφών και τα επίπεδα ασφάλειας τροφίμων όπως ορίζονται από την Ευρωαπαϊκή και Διεθνή Νομοθεσία. Συνεπώς οι στόχοι της παρούσης πρότασης είναι: α) να διερευνηθούν τρόποι μαριναρίσματος σε ολόκληρα φιλέτα, μικρότερα τεμάχια και υπολείμματα του φιλεταρίσματος ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητές φυσικοχημικές παράμετροι για την οργανοληπτική ποιότητα αλλά και την ασφάλεια σε σχέση με το μη-πρωτεολυτικό Clostridium botulinum (pH, aw-αλατότητα). β) να επιλεγούν (ι) τρόποι συσκευασίας και (ιι) συνθήκες συντήρησης οι οποίες θα επιτυγχάνουν ικανοποιητικό εμπορικό χρόνο ζωής. γ) να πραγματοποιηθεί τυποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας σε συνθήκες παρασκευαστηρίου ώστε να προδιαγραφούν με ακρίβεια οι συνθήκες επεξεργασίας ώστε να προκύπτει σταθερό ποιοτικά προϊόν, δ) να τεκμηριωθεί η μικροβιολογική ασφάλεια, ο εμπορικός χρόνος ζωής και το κριτήριο σχετικά με την Listeria monocytogenes για τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας νέων προϊόντων βασισμένων στο λαβρακι με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, την αύξηση της απασχόλησης καθώς και την βιώσιμη διαχείριση και μείωση των απορριπτόμενων ιχθύων. Η Σύμπραξη αποτελείται από 2 φορείς, συγκεκριμένα έναν ερευνητικό οργανισμό με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο της μεταποίησης, ποιότητας και ασφάλειας των αλιευτικών προϊόντων και μία πρωτοπόρα επιχείρηση της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας. Οι φορείς της Σύμπραξης έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε προκαταρκτικές δοκιμές όπου ελήφθησαν ενθαρυντικά αποτελέσματα για την περαιτέρω διερεύνηση της εφαρμογής νέων τρόπων μεταποίησης για την δημιουργία νέων προϊόντων με βάση τα σημαντικά υπάρχωντα εκτρεφόμενα είδη ιχθύων, τεκμηριώνοντας έτσι την αμοιβαία εμπιστοσύνη και άριστη συνεργασία τους. Η δημιουργία καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας νέων προϊόντων βασισμένων σε ένα πολύ σημαντικό εκτρεφόμενο είδος ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς, όπως αυτή οδηγείται από τους σύγχρονους καταναλωτές. Με μειωμένο χρόνο για προετοιμασία γευμάτων, ελλιπείς γνώσεις μαγειρικής αλλά και υψηλή απαίτηση για υγιεινές και νόστιμες διατροφικές επιλογές, οι σύγχρονοι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο έλκονται από έτοιμα για μαγείρεμα και έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα ιχθυηρών. Το κενό στη διάθεση τέτοιων υγιεινών προϊόντων ιχθυηρών, έρχεται να καλύψει το παρόν έργο. Τα προτεινόμενα προϊόντα, μέσα και από τις δράσεις διάχυσης και δημοσιότητας, θα προσφέρουν ιδέες στον κλάδο της Ελληνικής υδατοκαλλιέργειας για τη διαφοροποίηση και συνεπώς ανταγωνιστικότερη παρουσία του στον διεθνή στίβο, όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός στα παραδοσιακά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Με την ανάπτυξη των προτεινόμενων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, ο κλάδος θα μπορέσει να δραστηριοποιηθεί σε νέα μερίδια της αγοράς, να ξεχωρίσει σε ποιότητα και να επιτύχει βιωσιμότερη διαχείριση της παραγωγής του. Επιπλέον, αναπτύσσοντας εναλλακτικές γραμμές παραγωγής, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στις εταιρίες υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες εδράζονται σε απομακρυσμένες περιοχές, με περιορισμένη διαθεσιμότητα απασχόλησης. Συνεπώς, προβλέπεται εκτός των άλλων, και ενίσχυση των τοπικών αλλά και της Εθνική
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση 1
Αρ.Συνεδρίασης 1/20
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης 2024
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΥΠΟΥΡΓΕΙΑ