Skip to main content

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός5752
Τίτλος ΈργουΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΗΡΩΝ
MIS5010939
Επιστ. Υπεύθυνος Μούτου Αικατερίνη
Προϋπ/σμός146.563,97 €
ΤμήμαΤμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΑΑΤ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αρχή 2018-06-13
Τέλος2023-06-30
ΠεριγραφήΑντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή νέων, βελτιωμένων παρεμβάσεων στο στάδιο της αλίευσης ψαριών ιχθυοκαλλιεργειών και επεξεργασίας ιχθυηρών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και την επέκταση της διατηρησιμότητάς του. Επιμέρους στόχοι του έργου είναι: (i) η ανάπτυξη και εφαρμογή εναλλακτικών πρωτοκόλλων κατά την αλίευση και η μελέτη της επίδρασής τους στην ποιότητα και τη διατηρησιμότητα των ιχθύων, (ii) η μελέτη και εφαρμογή ενός σταδίου εξυγίανσης του νερού που χρησιμοποιείται για το παγοσόκ ή/και το πλύσιμο των ιχθύων για τη βελτίωση της ποιότητας και την επέκταση της διατηρησιμότητάς τους, (iii) η μελέτη όλων των παραπάνω παρεμβάσεων στους βιοχημικούς μηχανισμούς που καθορίζουν την ποιότητα του φρέσκου προϊόντος μετά την αλίευση, και (iv) o προσδιορισμός της γενετικής βάσης της φρεσκότητας και της αλληλεπίδρασής της με τις μεθόδους εξαλίευσης. Οι εργασίες του έργου καλύπτουν καθοριστικά σημεία της παραγωγικής διαδικασίας των ιχθυηρών από την επιλογή των γεννητόρων, το στάδιο της αλίευσης ως το στάδιο της μεταποίησης και την κατανάλωση. Η καινοτομία του έργου είναι ότι για πρώτη φορά επιχειρείται μια συνδυαστικη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη, τόσο τεχνολογικές λύσεις, όσο και τα στοιχεία της βιολογίας των ψαριών που έχουν γνωστή και σημαντική επίδραση στη ποιότητα του φρέσκου προϊόντος. Η εφαρμογή των νέων και βελτιστοποιημένων μεθόδων θα επιτρέψει τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων ιχθυηρών, οδηγώντας στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας με βελτιστοποιημένα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Απώτερος στόχος είναι η επέκταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων, οδηγώντας σε ελάττωση των απωλειών και του συνολικού κόστους παραγωγής. Από τα αποτελέσματα της μελέτης θα κατασκευαστούν μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης της ποιοτικής υποβάθμισης των ιχθύων και των προϊόντων τους κατά τη συντήρηση, τα οποία θα αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία για το σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση των συνθηκών αλίευσης και μεταποίησής τους. Η επένδυση που απαιτείται με τις πλέον διαθέσιμες μονάδες και το χαμηλό λειτουργικό κόστος των προτεινόμενων τεχνολογιών στην πράξη καθιστούν την εφαρμογή τους στη βιομηχανία απολύτως ρεαλιστική πρόταση, εφόσον έχει προηγηθεί συστηματική μελέτη και αποτίμηση των πλεονεκτημάτων στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση
Αρ.Συνεδρίασης 13/18
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΕΠΑΛΘ 2014 -2020
Ταμείο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ)
Τύπος Έρευνας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΥΠΟΥΡΓΕΙΑ