Skip to main content

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός5746
Τίτλος ΈργουΜελέτη-ανάπτυξη και πιστοποίηση καινοτόμων βιολειτουργικών τροφίμων με βάση φυτικής προέλευσης εκχυλίσματα βοστρύχων σταφυλιών από τις Ελληνικές ποικιλίες. (FUNCFOOD)
MIS5030525
Επιστ. Υπεύθυνος Κουρέτας Δημήτριος
Προϋπ/σμός145.860,18 €
ΤμήμαΤμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ
Αρχή 2018-06-28
Τέλος2023-07-31
ΠεριγραφήΤο προτεινόμενο έργο στοχεύει στην αξιοποίηση των βοστρύχων, με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους για την παραγωγή και πιστοποίηση βιολειτουργικών τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι βόστρυχοι αποτελούν υποπροϊόν της αμπελοκομίας και παράγονται σε μεγάλες ποσότητες ως παραπροϊόν κατά τη διαδικασία της οινοποίησης. Mελέτες έχουν έχει δείξει ότι οι βόστρυχοι:1. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιοδραστικών φυσικών προϊόντων που εμπεριέχονται στους οίνους(πολυφαινόλες). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η συγκέντρωσή τους είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τους οίνους και τα σταφύλια με χαρακτηριστικότερες τις συγκεντρώσεις (ανάλογα με την ποικιλία) της trans-ρεσβερατρόλης (140-270 mg/Kg), κατεχίνης (820-21340 mg/Kg), προκυανιδίνης Β3 (240-820 mg/Kg), και γαλλικού οξέος (90-280 mg/Kg). Έτσι, οι βόστρυχοι είναι δυνατόν να θεωρηθούν ως μια πολύ πλούσια –και ανεξερεύνητη έως τώρα- πηγή βιοδραστικών πολυφαινολών. 2. Εκτός από τη γνωστή σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που παρουσιάζουν τα μόρια αυτά (μόνα τους ή/και ως μίγματα), η οποία έχει μελετηθεί και πιστοποιηθεί από πολλές ερευνητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των ερευνητών του Παν/μιου Θεσσαλίας έδειξαν σε κλινικές μελέτες ότι τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινολικά μίγματα διαθέτουν μια ιδιαίτερη δράση στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής άμυνας των ανθρώπων. Απώτερος στόχος του έργου –που εντάσσεται στη δραστηριότητα της βιομηχανικής έρευνας- είναι η ανάπτυξη μιας νέας δραστηριότητας για τις συμμετέχουσες ΜΜΕ, η οποία ροσβλέπει στην ενσωμάτωση των βιοδραστικών αυτών συστατικών σε αρτοσκευάσματα-τρόφιμα με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων βιολειτουργικών τροφίμων. Η δραστηριότητα αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού υπάρχουν ήδη στην αγορά πλήθος από εμπορικά επιτυχημένα σχετικά προϊόντα (κυρίως με τη μορφή κάψουλας) με ευρύ φάσμα θεραπευτικών ωφελειών που κυμαίνονται από τη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου έως τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνου. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν βιολειτουργικά τρόφιμα που να συμπεριλαμβάνονται σε τροφές που καταναλώνονται ευρέως και καθημερινά (π.χ. αρτοσκευάσματα) και να στοχεύουν στην βελτίωση της αντιοξειδωτικής άμυνας του ανθρώπου και δρώντας αποτρεπτικά στην εμφάνιση νόσων όπως τα καρδιαγγειακά, εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος, καρκίνος, κλπ. Έτσι, τα ενδεχόμενα προϊόντα του έργου αναμένεται να παρουσιάσουν –εκτός από επιστημονικό- και ιδιαίτερο εμπορικό/επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Άλλωστε, οι πωλήσεις των βιολειτουργικών τροφίμων κατά την τελευταία δεκαετία αυξάνονται με ρυθμό 10% ανά έτος με καθοριστικούς παράγοντες διείσδυσης στην αγορά την επιστημονική έρευνα και καινοτομία (οι οποίες σίγουρα υπάρχουν στο έργο αυτό) και την εξασφάλιση της αποκλειστικότητας των ενδείξεων υγείας (στη συγκεκριμένη περίπτωση, σακχαρώδης διαβήτης). Όσον αφορά το επιμέρους ενδιαφέρον και ρόλο εκάστης επιχείρησης είναι χαρακτηριστικό ότι είναι συμπληρωματικοί, αφού η μια εξ αυτών (Οινοπ. Κολυπέρα) διαθέτει ανεκμετάλλευτες μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης (βοστρύχων), τις οποίες ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει. Η Eatwalk είναι μια δυναμική νέα και καινοτόμος επιχείρηση με αποκλειστικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον την παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων. Η πρόταση αυτή, βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα αφού στηρίζεται σε προηγούμενες μελέτες και ευρήματα της ερευνητικής ομάδας του Παν/μιου Θεσσαλίας, μέρος της τεχνογνωσίας της οποίας θα μεταφερθεί και στην ερευνητική ομάδα του Παν/μιου Πατρών. Τέλος, είναι σύμφωνη με τις νέες τάσεις των βιομηχανιών διατροφής που εναρμονιζόμενες με τις απαιτήσεις των καταναλωτών, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη παραγωγή τροφίμων με αυξημένες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση 1
Αρ.Συνεδρίασης 13/18
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης 2023
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ