Skip to main content

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός5718
Τίτλος ΈργουΣυγκαλλιέργεια: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αύξηση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας χρήσης πόρων και της βιωσιμότητας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών(CasH)
MIS5030104
Επιστ. Υπεύθυνος Κατσούλας Νικόλαος
Προϋπ/σμός213.880,19 €
ΤμήμαΤμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Αρχή 2018-05-29
Τέλος2024-03-31
ΠεριγραφήΗ χρήση της τεχνικής της υδροπονικής καλλιέργειας στο θερμοκήπιο αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα. Στη Μεσόγειο υπάρχουν σήμερα περίπου 1500000 στρέμματα και υπολογίζεται πως περισσότερο από το 20% αυτών χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή. Η άρδευση και λίπανση των φυτών στις υδροπονικές καλλιέργειες γίνονται ταυτόχρονα μέσω της υδρολίπανσης με θρεπτικά διαλύματα. Για την εξασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού των φυτών με νερό και θρεπτικά στοιχεία καθώς και για την αποφυγή συσσώρευσης αλάτων στο υπόστρωμα της καλλιέργειας, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν κατά κανόνα μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικού διαλύματος από αυτή που απαιτείται για τις ανάγκες των φυτών. Όταν το σύστημα δεν προβλέπει την ανακύκλωση του θρεπτικού διαλύματος (ανοιχτό υδροπονικό), τότε το πλεόνασμα του θρεπτικού διαλύματος απορρίπτεται προς το περιβάλλον. Ακόμα και στα κλειστά υδροπονικά συστήματα (με ανακύκλωση του θρεπτικού διαλύματος), ένα μέρος των απορροών απορρίπτεται λόγω της υψηλής του συγκέντρωσης σε άλατα. Στη Γερμάνια υπολογίζεται περίπου ένα ποσοστό 25-30% ότι απορρέει, ενώ στην Ελλάδα (όπως και σε όλες της μεσογειακές χώρες) το ποσοστό αυτό φτάνει μέχρι και το 60%. Σχεδόν όλα τα υδροπονικά θερμοκήπια στην Ελλάδα, καθώς και το 75% των θερμοκηπίων στην Γερμάνια χρησιμοποιούν ανοιχτό υδροπονικό σύστημα, που σημαίνει ότι το απορρέον θρεπτικό διάλυμα καταλήγει στο περιβάλλον. Αυτό, εκτός από την περιβαλλοντική επιβάρυνση (π.χ. νιτρορύπανση υπόγειων υδάτων και ευτροφισμός), συνεπάγεται και μια σημαντική σπατάλη πόρων. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο καταλήγουν στο περιβάλλον ετησίως 36 εκατομμύρια m3 λυμάτων και 12000 τόνοι NO3-N, ενώ στη Γερμανία 14 εκατομμύρια m3 λυμάτων και 4600 τόνοι NO3-N, αντίστοιχα. Το προτεινόμενο έργο εισηγείται μία απλή αλλά εντελώς νέα, καινοτόμα ιδέα, η οποία θα επιτρέπει την πλήρη παραγωγική χρήση του νερού και των λιπασμάτων και θα δώσει τέλος στην περιβαλλοντική ρύπανση εξαιτίας των απορροών. Η κεντρική ιδέα του έργου περιλαμβάνει την καλλιέργεια στο θερμοκήπιο τριών διαφορετικών αλλά συμβατών μεταξύ τους καλλιεργειών.Η πρώτη καλλιέργεια θα ποτίζεται με θρεπτικό διάλυμα το οποίο θα προετοιμάζεται ως νέο θρεπτικό διάλυμα ενώ η δεύτερη και τρίτη καλλιέργεια θα λιπαίνονται και θα ποτίζονται σε σειρά, με τις απορροές της πρώτης και της δεύτερης καλλιέργειας, αντίστοιχα. Κατά την μετάβασή του από την πρώτη στην δεύτερη και από την δεύτερη στην τρίτη καλλιέργεια, το διάλυμα της απορροής θα απολυμαίνεται και θα διορθώνεται κατάλληλα για να καλύπτει τις ανάγκες των καλλιεργειών. Έτσι, μία ευαίσθητη καλλιέργεια τομάτας ή αγγουριού θα μπορεί να αποτελεί την κύρια καλλιέργεια μια λιγότερο απαιτητική (π.χ. βότανα όπως μέντα ή βασιλικός) την δευτερεύουσα καλλιέργεια και αλόφυτα, που είναι προσαρμοσμένα σε υψηλά επίπεδα αλατιού θα μπορούν να αποτελούν την τριτογενή καλλιέργεια και έτσι το εμπλουτισμένο σε άλατα θρεπτικό διάλυμα θα μπορεί να εκμεταλλευτεί εύκολα και παραγωγικά. Οι καλλιεργητικές τεχνικές των δευτερογενών και τριτογενών καλλιεργειών θα μελετηθούν, θα αξιολογηθούν επιστημονικά και θα βελτιστοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου. Επίσης, η απόδοση των φυτών καθώς και άλλες τεχνικές και οικονομικές πτυχές θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν. Ένα ήδη προϋπάρχουν λογισμικό υποστήριξης λήψης αποφάσεων (Decision support system, DSS) θα βελτιωθεί και θα προσαρμοστεί ώστε να περιλαμβάνει μοντέλα για τον έλεγχο της άρδευσης και λίπανσης και τον έλεγχο των απορροών στην δευτερογενή και τριτογενή καλλιέργεια. Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί σε διαφορά επίπεδα. Εκτός από τη θεαματική βελτίωση όσον αφορά στην αξιοποίηση των πόρων που χρησιμοποιούνται καθώς και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μεγάλο βαθμό, οι χρήστες θα επωφελούνται και από το επιπλέον παραγόμενο προϊόν. Έτσι δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων - οι οποίες πάσχουν ήδη από έντονο ανταγωνισμό και μειωμένη αποδοτικότητα - δυνατότητες επιπλέον κέρ
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση 1
Αρ.Συνεδρίασης 12/18
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης 2024
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ