Skip to main content

Laboratory of ICT Applications in Learning & Special Education

E-mail
karagian@uth.gr
Webpage
http://www.sed.uth.gr/index.php/gr/research-activities/labs/efarmogon-tpe-stin-ekpaidefsi-tin-eidiki-agogi
Department
Department of Special Education
Tel.
+30 24210 74895
Research Categories
Pedagogy
Educational Theory And Methods
Special Didactics

Οι ραγδαίες εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών (ΤΠΕ) προσφέρουν αμέτρητες νέες δυνατότητες στους πολίτες της κοινωνίας της γνώσης. Ιδιαίτερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), η κοινωνία της γνώσης μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν, εργάζονται, ψυχαγωγούνται, κλπ, και φυσικά τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται. Την ίδια στιγμή, η έλευση της κοινωνίας της γνώσης ενέχει τον κίνδυνο αποκλεισμού των ΑΜΕΑ, αν δε διασφαλιστεί ότι έχουν ισότιμη πρόσβαση στις εφαρμογές και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες.

Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε διεθνώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία της γνώσης είναι προσβάσιμη από όλους (knowledge society for all). Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το εργαστήριο Εφαρμογών ΤΠΕ στην Εκπαίδευση & την Ειδική Αγωγή (ΕΤΕΕΑ) έχει στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε εφαρμογές και υπηρεσίες ΤΠΕ, και ιδιαίτερα αυτών που έχουν στόχο την εκπαίδευση.

Research Activities

Η εκπαιδευτική τεχνολογία (learning technologies): αφορά την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών ΤΠΕ που έχουν στόχο την υποστήριξη της εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια διεθνώς, γιατί μπορεί να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας της γνώσης για δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση. Μάλιστα, οι μελέτες της ανάπτυξης του διαδικτύου προβλέπουν ότι οι μεγαλύτερες “βιομηχανίες” του διαδικτύου τα αμέσως επόμενα χρόνια θα αφορούν την παροχή υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης από απόσταση.

Η υποστηρικτική τεχνολογία (assistive technologies): αφορά την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών (υλικού και λογισμικού) ΤΠΕ που έχουν στόχο την παροχή πρόσβασης των ΑΜΕΑ σε υπολογιστικά συστήματα. Όπως και στην περίπτωση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, το διεθνές ενδιαφέρον για τον τομέα αυτό αυξάνεται διαρκώς, αφενός γιατί μπορεί να διασφαλίσει ότι η κοινωνία της γνώσης είναι προσβάσιμη από όλους, και αφετέρου γιατί αυξάνονται διαρκώς οι περιπτώσεις χρήσης υπολογιστικών συστημάτων από ανθρώπους που δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο συγκεκριμένο κανάλι επικοινωνίας (π.χ. επειδή οδηγούν).

Η αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή (human-computer interaction): αφορά την ανάπτυξη διεπαφών χρήσης (user interfaces) που είναι εύχρηστες (usability). Αποτελεί ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς της επιστήμης των υπολογιστών, καθώς μπορεί να διασφαλίσει την αποδοχή (acceptability) των εφαρμογών ΤΠΕ από όλους τους χρήστες.

Laboratory Infrastructure

Η αίθουσα να έχει εμβαδόν 47τμ και διαθέτει 18 προσωπικούς υπολογιστές. Οι υπολογιστές έχουν τις ακόλουθες τεχνικές προδιαγραφές (Επεξεργαστής i7 (1709 x64) 4GHz και i5 (4570) 3.2 GHz, 8 GB RAM, 240 GB σκληρό δίσκο SSD, Mονάδα ανάγνωσης DVD-RW, Θύρες USB 2.0 και 3.0, Έγχρωμες οθόνες 17” (x12) 1280x1024/64 bit, και έγχρωμες οθόνες 24” (x5) 1920x1080/64 bit, με ενσωματωμένα ηχεία σε όλες τις οθόνες, Κάρτα γραφικών Nvidia Gforce 2GB) Λογισμικό: Ελληνικά Windows 10 Pro 64bit (έκδοση 1909), Ελληνικό Ms Office 2019 Professional, Στατιστικό πρόγραμμα Spss v.16, Σταστιστικό πρόγραμμα Amos v.25, Εγκατεστημένα ελεύθερα - ανοικτά περιβάλλοντα λειτουργικού συστήματος και σουίτας γραφείου Ubuntu 17.01 και Open Office 4, Πληθώρα βοηθητικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Όλοι οι υπολογιστές της αίθουσας να είναι συνδεδεμένοι με ξεχωριστό κατανεμητή στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ΕΔΕΤ ή GRNET, ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου της Ελληνικής πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας. Η ταχύτητα σύνδεσης είναι στο χώρο του Εργαστηρίου 770 Mbps download, 700 Mbps upload, ping 6ms (http://www.speedtest.net). Στην αίθουσα υπάρχει ξεχωριστό wi-fi router για γρήγορη ασύρματη σύνδεση συσκευών (φορητοί ΗΥ, κινητά κλπ). Η αίθουσα διαθέτει διαδικτυακό ασπρόμαυρο εκτυπωτή / φωτοτυπικό / σαρωτή laser, μοντέλο Ricoh 2032 και επιπλέον σαρωτή HP Scanjet 4670. Η αίθουσα να διαθέτει διαδραστικό πίνακα αφής με διαγώνιο 82” και βιντεοπροβολέα μάρκας Sony VPL DW122 μικρής απόστασης προβολής σε ειδικό πανί προβολής. Η αίθουσα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής (φωτισμού, εξαερισμού κ.λπ) και πυροπροστασίας.

Personnel
Surname Name Profession-Position Email Phone Number Web-link
Καραγιαννίδης
Χαράλαμπος
Διευθυντής - Καθηγητής
karagian@uth.gr
24210-74895