Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός6414
Τίτλος ΈργουΒιώσιμες συσκευασίες τροφίμων βασιζόμενες σε αιθέρια έλαια σε πολυμερικές μήτρες (NanoBioPack)
MIS5056214
Επιστ. Υπεύθυνος ΖΑΟΥΤΣΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Προϋπ/σμός118.350,00 €
ΤμήμαΌλα τα Τμήματα Π.Θ.
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Αρχή 2020-02-28
Τέλος2023-10-27
ΠεριγραφήΗ συσκευασία τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα, ασφάλεια, διάρκεια ζωής και την εμπορευσιμότητα ενός τροφίμου. Τα τελευταία χρόνια, η τάση για ασφαλέστερα και πιο υγιεινά τρόφιμα έχει οδηγήσει στη μελέτη και αξιοποίηση φυσικών αντιμικροβιακών ουσιών είτε σε πρόσμιξη με τα τρόφιμα, είτε με επικάλυψη των τροφίμων με αυτές τις ουσίες. Ακόμη περισσότερο, είναι εφικτή και τυγχάνει διεθνούς έρευνας η ανάπτυξη "έξυπνης" ή "ενεργούς" συσκευασίας που μπορεί να προστατεύει ενεργά το τρόφιμο έναντι αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών αλλά και ενάντια σε οξειδωτικές αλλοιώσεις του λίπους, του χρώματος και των αρωματικών ουσιών. Αυτή η ενεργή (αντιμικροβιακή-αντιοξειδωτική) συσκευασία μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να αντικαταστήσει τη χρήση συνθετικών συντηρητικών στη μάζα του τρόφιμου, έτσι ώστε είτε να μην χρησιμοποιούνται ή να μην καταναλώνονται καθόλου συντηρητικά από τον καταναλωτή, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία (νιτρώδη άλατα, σορβικά άλατα, θειώδη άλατα, κλπ). Η αντιμικροβιακή-αντιοξειδωτική μη εδώδιμη συσκευασία μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση ή την επικάλυψη πολυστρωματικών φιλμ πολυμερών με αντιμικροβιακές ουσίες (όπως αιθέρια έλαια, πολυφαινόλες, κλπ) και αφορά τη συσκευασία τροφίμων υπό κενό ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (ΜΑΡ). Η ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φιλμ πολυμερών θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής και την ασφάλεια και να βελτιώσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ευαλλοίωτων τροφίμων όπως τα επεξεργασμένα ζωικά τρόφιμα (τυροκομικά και αλλαντικά), που συχνά αλλοιώνονται πρόωρα οδηγώντας σε επιστροφές και οικονομικές απώλειες, ή αποτελούν μέσα μετάδοσης τροφιμογενών λοιμώξεων/τοξινώσεων. Επιπλέον, τα εδώδιμα αντιμικροβιακά φιλμ (μεμβράνες βιοπολυμερών) με βάση την χιτοζάνη (αντιμικροβιακός πολυσακχαρίτης) ή/και τις οροπρωτεϊνες γάλακτος, με ή χωρίς ενσωμάτωση αντιμικροβιακών-αντιοξειδωτικών ουσιών, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορούν να εφαρμοστούν σε μη ευαλλοίωτα τρόφιμα (συχνά χωρίς την ανάγκη επιπλέον συσκευασίας), αυξάνοντας σημαντικά την διάρκειά ζωής τους. Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ως σκοπό τη μελέτη και ανάπτυξη καινοτόμων αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών φιλμ συσκευασίας (εδώδιμων και μη εδώδιμων) με χρήση φυσικών βιοδραστικών ουσιών και την εφαρμογή τους σε τυριά και αλλαντικά που υπόκεινται σε σημαντικές μικροβιακές αλλοιώσεις και οξειδώσεις λίπους, χρώματος, αρώματος, ώστε να παραχθούν ασφαλή τρόφιμα με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυξημένη διάρκεια ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, θα παραχθούν μικρο- και νάνο-σωματίδια αιθέριων ελαίων ρίγανης, δενδρολίβανου και θυμαριού ή/και αντίστοιχα σωματίδια φυσικών αντιοξειδωτικών καρπών ελιάς, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σαν εσωτερική προσθήκη ή υλικό επικάλυψης σε τυπικά πολυμερικά φιλμ συσκευασίας τροφίμων που ήδη χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό [πχ πολυγαλακτικό οξύ (PLA) κ.α], καθώς και σε εδώδιμα φιλμ πχ από Χιτοζάνη ή πρωτεΐνες ορού γάλακτος κ.α. Τα φιλμ που θα δοκιμαστούν στην συνέχεια σε συσκευασία τυριών και αλλαντικών με σκοπό να εξακριβωθεί ποια από αυτά προάγουν την αντι-μικροβιακή σταθερότητα και παρέχουν προστασία έναντι της οξειδωτικής τάγγισης και βέβαια αν πλεονεκτούν από τα απλά χωρίς προσθήκη φιλμ που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Επομένως, τα τελικά εργαστηριακά φιλμ θα μπορούν να οδηγήσουν σε νέα υλικά για εύκαμπτες συσκευασίες τροφίμων αντι-μικροβιακή δράση. Τέλος, αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές των υπό ανάπτυξη προϊόντων, αυτά αφορούν μια παγκόσμια αγορά με έντονη δραστηριότητα, αυτή των πλαστικών με αντι-μικροβιακές ιδιότητες, η οποία προβλέπεται να φθάσει τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020 όπου κατά 30% θα κατανεμηθεί στην Ευρώπη, 30% στην Αμερική και 30% στην Ασία, αλλά και της εύκαμπτης συσκευασίας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά (CAGR) 4,5% από το 2018 έως το 2021, και προβλέπεται να φθάσει τα 93.725 εκατ. ευρώ έως το 2021.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση
Αρ.Συνεδρίασης 6/20
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ