Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός5781
Τίτλος ΈργουΕφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών για αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κρέατος. (GreQuM)
MIS5031233
Επιστ. Υπεύθυνος Κουρέτας Δημήτριος
Προϋπ/σμός102.616,27 €
ΤμήμαΤμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ
Αρχή 2018-07-18
Τέλος2023-01-17
ΠεριγραφήΣτόχος του εργου είναι να υποστηριχθεί η παραγωγή ελληνικού κρέατος από εκτροφές μηρυκαστικών και να διερευνηθεί η καταλληλότερη μεθοδολογία εμπορικού τεμαχισμού, τυποποίησης και συσκευασίας του κρέατος από σφάγια ελληνικών και ξένων φυλών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2015) η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος ανέρχεται σε 76.830 τόνους ενώ η κατανάλωση σε 96.160 τόνους και καλύπτει ένα ποσοστό αυτάρκειας περίπου 80%. Αντίστοιχα για το βόειο κρέας η παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 62.000 τόνους και η κατανάλωση σε περίπου 158.000 τόνους δηλαδή το ποσοστό αυτάρκειας είναι 30.1%. Η εγχώρια παραγωγή κρέατος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά ενώ παράλληλα δεν έχει εξαγωγικό χαρακτήρα. Το προτεινόμενο έργο θα συμβάλλει με επιστημονικά δεδομένα στην αλλαγή της τρέχουσας αντίληψης για το ελληνικό κρέας ώστε να βελτιωθεί η εμπορικότητά του. Θα χρησιμοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογίες για τις οποίες οι ακαδημαϊκοί φορείς διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία. Θα αξιολογηθεί το υπάρχον σύστημα ποιοτικής κατάταξης των σφάγιων μηρυκαστικών και θα εφαρμοστούν καινοτόμες μέθοδοι ποιοτικής κατάταξης του κρέατος οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και γρήγορα. Για το βόειο κρέας, απαραίτητη για την επιβίωση της εγχώριας βιομηχανίας είναι η ανάληψη καινοτόμων δράσεων για την τυποποίηση των σφάγιων και βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου κρέατος και των κρεατοσκευασμάτων. Οι καινοτόμες μεθοδολογίες τεμαχισμού των σφάγιων στα επιμέρους επιθυμητά τεμάχια καθώς και οι μεθοδολογίες τυποποίησης και συσκευασίας αυτών θα γίνουν με βάση την υφιστάμενη τεχνογνωσία αλλά και τα αποτελέσματα έρευνας στο σύνολο της αλυσίδας αξίας του κρέατος στην Ελλάδα με χρήση ειδικού ερωτηματολογίου. Θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά μεθοδολογία για την κατάταξη των σφάγιων προβάτων από παχύουρες φυλές όπως η φυλή Χίου, δεδομένου ότι δεν υφίσταται αναγνωρισμένη κλίμακα κατάταξης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, για το αιγοπρόβειο κρέας, θα γίνει ανάπτυξη και εφαρμογή της καταλληλότερης μεθοδολογίας εμπορικού τεμαχισμού, τυποποίησης και συσκευασίας των τεμαχίων κρέατος και αιγοπροβάτων για βελτίωση της ποιότητας και αύξηση του δείκτη συντήρησης των κρεατοσκευασμάτων που θα προκύψουν. Επίσης θα αναπτυχθεί ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για διευκόλυνση της κωδικοποίησης για ιχνηλασιμότητα των επιμέρους τεμαχίων του κρέατος και των υπόλοιπων προϊόντων των σφάγιων με χρήση τεχνολογιών ηλεκτρονικής σήμανσης. Η ανάδειξη της καταλληλότερης μεθοδολογίας τεμαχισμού και τυποποίησης θα βασιστεί στην αξιολόγηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της δυνατότητας συντήρησης αυτών με δοκιμές ανίχνευσης μικροβιολογικών και φυσικοχημικών μεταβολών ανά καθορισμένα χρονικά διαστήματα.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση
Αρ.Συνεδρίασης 15/18
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης 2024
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ