Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός6617
Τίτλος ΈργουΦωτοσυνθετικές καλλιέργειες μικροφυκών για την αειφόρο παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο,τα ψάρια και τα ζώα (ΗΛΙΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ)
MIS5072519
Επιστ. Υπεύθυνος Καραπαναγιωτίδης Ιωάννης
Προϋπ/σμός55.724,95 €
ΤμήμαΤμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ
Αρχή 2020-09-29
Τέλος2024-03-31
ΠεριγραφήΚίνητρα έρευνας-Υπάρχουσα κατάσταση: Η αυξητική τάση των τελευταίων ετών στη ζήτηση και κατανάλωση τροφής και προϊόντων διατροφής είναι εμφανής τόσο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως και πυροδοτεί έντονη προσπάθεια διεκδίκησης και αξιοποίησης των συνεχώς μειούμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων γης. Τα φαινόμενα αυτά συνδυαστικά με τις προβλέψεις ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού στις επόμενες δεκαετίες (μέχρις και 9 δις) αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για αναζήτηση πρωτίστως εναλλακτικών πηγών διατροφής αλλά και ενέργειας. Από μια άλλη οπτική του θέματος της ανθρώπινης διατροφής, που αφορά κυρίως αναπτυγμένες κοινωνίες, είναι σαφές ότι στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού έχει καθιερωθεί η πεποίθηση-γνώση ότι μια υγιής διατροφή είναι θεμελιώδης για την αποφυγή χρόνιων ασθενειών περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων, οστεοπόρωσης αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου. Κατά συνέπεια διαμορφώνεται μια κριτική καταναλωτική συμπεριφορά από σημαντικό ποσοστό του κόσμου όπου στα διάφορα προϊόντα διατροφής αναζητείται όχι μόνο η ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών για επιβίωση αλλά και υψηλή διατροφική αξία που θα συμβάλλει στο «ευ ζην» και θα λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση ασθενειών. Προκλήσεις-Ευκαιρίες: Τα μικροφύκη ως φωτοσυνθετικοί υδρόβιοι μικροοργανισμοί αναδεικνύονται, στη δεδομένη τάξη πραγμάτων, ως μια πολλά υποσχόμενη πρώτη ύλη για την παραγωγή τροφίμων και διατροφικών συστατικών αλλά και ενέργειας. Παράλληλα καθιστούν τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις των θαλασσών και των ωκεανών ως εναλλακτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις έναντι των γήινων εκτάσεων συμβατικών φυτικών καλλιεργειών που τείνουν προς εξάντληση και υπερεκμετάλλευση. Ο διατροφικός προσανατολισμός αναφορικά με την εκμετάλλευση της βιομάζας των μικροφυκών είναι σαφώς προσδιορισμένος δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια (τριγλυκερίδια, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα), βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, χρωστικές και ιχνοστοιχεία. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας στην ανθρώπινη διατροφή αλλά και στην εκτροφή ψαριών και ζώων, ικανοποιώντας τις ήδη αυξημένες απαιτήσεις. Για την πλήρωση των αυξανόμενων αναγκών της ανθρωπότητας σε ζωική πρωτεΐνη (ζωικό κρέας, ψάρια), η διατροφική αλυσίδα κατά αντιστοιχία προστάζει αυξανόμενη τροφοδοσία πρωτεϊνών στα είδη αυτά και αύξηση του πληθυσμού τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση των καλλιεργειών ιχθυρών, για τον παραπάνω στόχο, χρησιμοποιείται ειδική ιχθυοτροφή που θεωρείται ωστόσο ακριβή και περιορισμένη. Επομένως, η βιομάζα μικροφυκών αποτελεί εναλλακτική ανανεώσιμη πρώτη ύλη για να αντικαταστήσει συμβατικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες ιχθυρών, αλλά και ως πρόσθετο/υποκατάστατο σε ζωοτροφές προσδίδοντας μεγαλύτερη θρεπτική (πρωτεϊνική και λιπιδική) αξία. Ωστόσο η διαφαινόμενη σημαντικότητα των συστατικών της βιομάζας των μικροφυκών και η ευρύτητα των τελικών αποδεκτών που μπορούν να επωφεληθούν από τα συστατικά αυτά δεν συμβαδίζει με το βαθμό εμπορευματοποίησης της τεχνολογίας των μικροφυκών και της διείσδυσής τους στην αγορά. Συγκεκριμένα, η είσοδος των συστατικών αυτών στην αγορά διενεργείται μόνο μέσω εξειδικευμένων ακριβών προϊόντων μερικής κι όχι μαζικής κατανάλωσης ώστε να μπορεί να αντισταθμιστεί το υψηλό κόστος παραγωγής και επεξεργασίας της βιομάζας των μικροφυκών. Έτσι ανακύπτουν σαφείς τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις που διεγείρουν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις καθώς και την επιστημονική κοινότητα να συνδράμουν στην ανάπτυξη αειφόρων τεχνολογιών καλλιέργειας και μεταποίησης μικροφυκών. Στο παρόν έργο σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις ώστε να ξεπεραστούν οι περιορισμοί που σχετίζονται με την καθολική εκμετάλλευση/αξιοποίηση της βιομάζας των μικροφυκών πρωτίστως για διατροφικούς σκοπούς, δημιουργώντας ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες για τις εμπλεκόμενες κι άλλες συναφείς επιχειρήσεις με σαφή στόχευση την αύξηση της πρωτογενούς ζωικής παραγωγής και τη βελτίωση ή ανάπτυξη νέων τελικ
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση
Αρ.Συνεδρίασης 20/2020
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ