Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προβολή πληροφοριών έργου

Επιστροφή
Κωδικός5956
Τίτλος ΈργουΧρήση παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου για την εκχύλιση πολύτιμων συστατικών απο φυτικό υλικό
MIS5030455
Επιστ. Υπεύθυνος ΛΑΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Προϋπ/σμός657.940,97 €
ΤμήμαΤεχνολογίας Τροφίμων
Φορέας Χρημ/σηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ
Αρχή 2018-06-28
Τέλος2023-01-31
ΠεριγραφήΤα φυτικά εκχυλίσματα αποτελούν την καρδιά της σύγχρονης κοσμετολογίας και φαρμακευτικής αλλά παράλληλα χρησιμοποιούνται ευρέως στα συμπληρώματα διατροφής, ως πρόσθετα τροφίμων και γενικά στη βιομηχανία τροφίμων. Η αναζήτηση νέων βελτιωμένων τεχνικών εκχύλισης από την βιομηχανία με σκοπό την εξαγωγή "πολύτιμων" συστατικών από το φυτικό υλικό αποτελεί κεντρικό στόχο όλων των βιομηχανιών που εμπλέκονται (φαρμακοβιομηχανίες, τρόφιμα, ποτά, κλπ). Μέχρι πρόσφατα η εξαγωγή των επιθυμητών συστατικών (πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, χρωστικές, καροτενοειδή, αιθέρια έλαια, κτλ.) από φυτικό υλικό απαιτούσε χρήση υψηλών θερμοκρασιών και άρα ενέργειας ή χρήση μεγάλων ποσοτήτων τοξικών οργανικών διαλυτών με αντίστοιχη επιβάρυνση στο περιβάλλον και στο κόστος επεξεργασίας και απομάκρυνσης των υπολειμμάτων τους από το τελικό προϊόν. Καθώς οι απαιτήσεις στην βιομηχανία συνεχώς αυξάνονται, καινούριες και πιο οικονομικές μέθοδοι παρουσιάζονται με στόχο την επιτάχυνση και βελτιστοποίηση της εκχύλισης των αρωματικών και άλλων ενώσεων. Οι υπέρηχοι και τα μικροκύματα είναι δύο από τις τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί. Μια ΝΕΑ εναλλακτική τεχνολογία είναι το Παλλόμενο Ηλεκτρικό Πεδίο (Pulsed Electric Field ή PEF). Τεχνικά, η επεξεργασία με PEF βασίζεται στην εφαρμογή μικρών παλμών ηλεκτρικού πεδίου εντάσεως από 20 έως 80 kV/cm, διάρκειας από μsec έως msec, με ελάχιστες θερμικές επιπτώσεις (max. +2oC) στο τελικό προϊόν. Κατά τη διάρκεια του προτεινόμενου έργου θα δημιουργηθεί μια πρότυπη μονάδα PEF (εργαστηριακής κλίμακας) για την διερεύνηση της δυνατότητας επεξεργασίας φυτικού υλικού με σκοπό την παραγωγή υγρών εκχυλισμάτων πολύ υψηλής ποιότητας (χωρίς θέρμανση και με χαμηλό μικροβιακό φορτίο). Τα εκχυλίσματα που θα παραχθούν με την επίδραση του PEF θα δοκιμαστούν σε προϊόντα ενδιαφέροντος της ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε. κυρίως καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής με σκοπό τον εμπλουτισμό τους με πιο δραστικά φυσικά συστατικά, δηλαδή φυτικά εκχυλίσματα που θα προκύψουν με την χρήση της τεχνολογίας PEF, περισσότερο ωφέλιμα από αντίστοιχα που έχουν παραχθεί με τις μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενες μεθόδους. Παράλληλα, θα γίνει η σύγκριση της τεχνολογίας PEF με συμβατικές μεθόδους επεξεργασίας φυτικών υλικών όπως εκχύλιση με θερμοεμβροχή (maceration) και εξίκμαση (percolation). O σκοπός της σύγκρισης αποσκοπεί στην απόδειξη των βασικών πλεονεκτημάτων της τεχνικής PEF ως προς την επεξεργασία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπου η τεχνική βρίσκει ένα πλούσιο πεδίο ερευνητικών εφαρμογών την τελευταία δεκαετία, στη διερεύνηση βελτίωσης-εξέλιξης της τεχνολογίας PEF και στη διασφάλιση της ποιότητας-ασφάλειας των φυτικών εκχυλισμάτων που θα παρασκευαστούν. Τελευταίο μα όχι λιγότερο σημαντικό είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας αλλά και του καταναλωτικού κοινού για χρήσεις νέων τεχνολογιών στη βιομηχανία, όπως η τεχνολογία PEF. Συγκεκριμένα, οι δύο τεχνολογίες εκχύλισης συμβατική και PEF θα αναλυθούν ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν μέσω υπολογισμού του LCA (Life cycle assessment) και θα επιχειρηθεί η τεκμηρίωση του "πράσινου" χαρακτήρα της τεχνολογίας PEF. Τα αποτελέσματα τη έρευνας θα διαχυθούν ευρέως μέσω δημοσιεύσεων στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στο καταναλωτικό κοινό-χρήστη των προϊόντων.
Περατωθέν0
ΕΠΕΑΕΚ 0
Τελική Εκθεση 1
Αρ.Συνεδρίασης 4/19
Ημερ/νία Ενταξης
Κωδ.Ενταξης
Ετος Περάτωσης 2023
Είδος Έργου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ
Επιχ.Πρόγρ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ταμείο ΕΤΠΑ
Τύπος Έρευνας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Προέλευση ΕΣΠΑ (2014-2020)
ΦορείςΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ