Skip to main content

Η αλλαγή «status» της Ελλάδας στο επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη (2021-2027)

Κατεβάστε από εδώ την αναφορά του Δικτύου «ΠΡΑΞΗ» σύμφωνα με την οποία το «Spreading Excellence & Widening Participation» αποτελεί ειδική δέσμη μέτρων του προγράμματος πλαίσιο Ορίζοντας 2020, στο πλαίσιο της οποίας αλλάζει το «status» της Ελλάδας σε «widening» στο επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη (2021-2027). Πρόκειται για σημαντική αλλαγή με βάση την οποία πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν συνεργαζόμενα με αντίστοιχα ιδρύματα άριστων επιδόσεων άλλων χωρών. Επιπλέον, σημαντικός θα είναι ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος των νέων ή αναβαθμισμένων κέντρων αριστείας που θα έχει τη δυνατότητα η Ελλάδα να φιλοξενήσει.

 

Η Ελλάδα, στο νέο πρόγραμμα πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη θα θεωρείται χώρα «widening», με αποτέλεσμα -κυρίως- πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα από όλη τη χώρα να είναι επιλέξιμα ως συντονιστές των κυρίων δράσεων «ERA Chairs», «Twinning» και «Teaming».

 

  • Η δράση «ERA Chairs» αφορά στη σύσταση «Εδρών Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και προβλέπει χρηματοδότηση έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ για 6 έτη.
  • Η δράση «Twinning» αφορά την αδελφοποίηση ιδρυμάτων και προβλέπει χρηματοδότηση έως 900 χιλιάδες ευρώ για 3 έτη.
  • Η δράση «Teaming» αφορά την ίδρυση/αναβάθμιση κέντρων αριστείας στις χώρες «widening» και προβλέπει χρηματοδότηση μέχρι 15 εκατομμύρια ευρώ και διάρκεια μέχρι 7 έτη.

 

Βρείτε συνημμένη αναφορά/ανάλυση που επιμελήθηκε το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ με την ιδιότητά του Εθνικού Σημείου Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 σχετικά με την Ειδική Δράση Μέτρων Spreading Excellence & Widening Participation.

Το online φυλλάδιο (https://lnkd.in/dfeVZfy) αποτελεί μια σύνοψη της σχετικής πληροφορίας για ευρεία χρήση στα Πανεπιστήμια και στους ΕΛΚΕ.

 

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) και αποτελεί επίσημο φορέα ενημέρωσης και υποστήριξης ελληνικών φορέων για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει πληροφόρηση για τα προγράμματα πλαίσιο και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, συμβουλευτική υποστήριξη για την επιλογή κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου, για την προετοιμασία πρότασης καθώς και για νομικά και οικονομικά θέματα. Επιπλέον, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παρέχει υποστήριξη στη συγγραφή προτάσεων βάσει των απαιτήσεων της ειδικής δέσμης μέτρων «Spreading Excellence & Widening Participation», καθώς και υποστήριξη στην αναζήτηση εταίρων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Χριστιάνα Σιαμπέκου siambekou@praxinetwork.gr   Τηλ. 210 3607690

Επισυναπτόμενα Εγγράφου